Ως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα έχει καθιερωθεί η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Φέτος, η ημέρα αυτή είναι στις 21 Ιουνίου 2015.

Η γιορτή του πατέρα δεν έρχεται σε αντιπαράθεση, ούτε φιλοδοξεί να κλέψει τη δόξα της αντίστοιχης γιορτής της μητέρας. Είναι μία μάλλον άγνωστη γιορτή. Άλλωστε, πόσες φορές και σε ανύποπτο χρόνο δεν έχουμε ακούσει από αντρικά χείλη το παράπονο ότι «γιορτή της μητέρας έχουμε, γιορτή του πατέρα όμως;».

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα καθιερώθηκε σαν φόρος τιμής, σαν μία υπενθύμιση για κάτι, που συχνά παραβλέπουμε ή το παίρνουμε σαν δεδομένο. Την αξία του πατρικού ρόλου στην ισορροπία μιας οικογένειας.

Η συγκεκριμένη γιορτή, όμως, δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν γυναίκες. Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1910 στις Η.Π.Α. Εμπνευστής της ήταν η Sonora Dodd Smart (1882-1978), που θέλησε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τον πατέρα της, William Jackson Smart (1842-1919), που ανέθρεψε μόνος του τα έξι παιδιά της οικογένειας.

Sonora-Smart-Dodd-1

Από τη μέρα που γεννηθήκαμε οι μπαμπάδες μας έγιναν λιγότερο ανεξάρτητοι και περισσότερο ευαίσθητοι. Και τους αρέσει, παρόλο που στην αρχή αυτή η αλλαγή μπορεί να τάραξε λίγο έως πολύ τον εσωτερικό τους κόσμο. Του αρέσει που ήταν οι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας, οι φωνακλάδες του σπιτιού, γιατί άρχισαν να φοβούνται πολλά (από το να μην πέσουμε και χτυπήσουμε μέχρι το ποιον/ποια θα παντρευτούμε), αυτοί που μας έμαθαν ποδήλατο και εκείνοι που, ενώ έβαζαν αυστηρές τιμωρίες, ήταν και είναι συνένοχοι στις σκανδαλιές μας.

Σίγουρα, δεν είναι η πιο δημοφιλής γιορτή στον κόσμο. Δεν έχει εκείνο το συναίσθημα, τη γλύκα και τα λουλούδια, που έχει η αντίστοιχη γιορτή της μητέρας. Πιθανόν, να μην τα θέλουν όλα αυτά ούτε οι ίδιοι οι μπαμπάδες.

Έχουν, όμως, κι αυτοί το δικαίωμα να γιορτάζουν. Δύσκολα θα το παραδεχτούν αλλά θέλουν και αυτοί, όπως κάθε άνθρωπος, την επιβεβαίωση. Όχι πολλά. Μια αγκαλιά από τη μαμά, ένα φιλί από την κόρη και ένα χτύπημα στην πλάτη από το γιο. 

 

 

Φωτογραφία: kiddytrend.com