Φωτογραφία: 3prodromikos.gr

Νεαρά κορίτσια εργαζόμενα ως πόρνες, παιδιά ή ακρωτηριασμένοι άνθρωποι που ζητιανεύουν, μετανάστες που δουλεύουν στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την κατασκευαστική ή τουριστική βιομηχανία και τον τομέα παροχής φροντίδας είναι μερικές από τις παραδοσιακές μορφές του human trafficking, οι οποίες προσφάτως έχουν εμπλουτιστεί με τις περιπτώσεις trafficking για εμπορία οργάνων, προσφορά για θρησκευτικές τελετές ή ακόμα και υποχρεωτικούς γάμους σε Ασιατικές χώρες. Τα θύματα προέρχονται κυρίως απο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Κάποια από αυτά στρατολογούνται από πρώην θύματα ή παραχωρούνται από τον ερωτικό τους σύντροφο, κάποιο συγγενή ή ακόμα και τους γονείς τους, και με την απατηλή υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, αφήνουν την πατρίδα τους και μεταβαίνουν παράνομα και με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα υποδοχής.

2natoint
Φωτογραφία: 2nato.int.com

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως «το κέντρο του human trafficking στην Ευρώπη». Είναι βασική χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα και αποτελεί την κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνοντας το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, ενώ συνοριακοί φρουροί, αλλά και στελέχη διωκτικών Αρχών μετέχουν ενεργά στο κύκλωμα, με αδρά οικονομικά ανταλλάγματα.

Τα θύματα ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας μέχρι την απόσβεση του ποσού που δαπανήθηκε για τη μετανάστευσή τους και των εξόδων διαβίωσής τους ή μέχρι να στρατολογήσουν νέα θύματα για να εξαγοράσουν την ελευθερία τους και οφείλουν να εργάζονται προς όφελος του «εργοδότη» τους, με τους όρους που αυτός θα ορίσει. Τα τυχόν ταξιδιωτικά τους έγγραφα παρακρατούνται και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ασκείται σωματική βία και σε περίπτωση συνεχιζόμενης αντίδρασης δεν αποκλείεται και η δολοφονία. 

1wordpress
Φωτογραφία: wordpress.com

Για την καταπολέμηση του human trafficking έχουν συσταθεί πανευρωπαϊκά πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που αναλαμβάνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συνάψει σύμβαση, την οποία όποιο κράτος της Ευρώπης επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει και να θέσει σε ισχύ.
 

Πηγές: lastradainternational.org, kisa.org.cy, unodc.org, 1109.gr