Ντοκιμαντέρ “Home” & Η Σημασία Της Οικολογικής Συνείδησης

Είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιείς πόσες χιλιετίες χρειάστηκαν για τη δημιουργία του πλανήτη στη μορφή που τον γνωρίζουμε. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό να συνειδητοποιείς πόσο μεγάλη ζημιά έχει επιφέρει ο άνθρωπος στη σύντομη πορεία του επάνω στον πλανήτη μας. Το ντοκιμαντέρ “Home” του 2009 φιλοδοξεί να μας διδάξει πως η οικολογία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια τάση, μια μόδα, ένα trend. Στην πραγματικότητα, η οικολογία είναι μια άμεση ανάγκη, που υφίσταται για τη διατήρηση της ισορροπίας στη Γη, το σπίτι που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες.

Η Οικολογία αποτελεί κλάδο των Φυσικών Επιστημών και ειδικότερα της Βιολογίας, της Επιστήμης, που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. Μέσα από τη μελέτη και την παρατήρηση εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο, με τον οποίο ζούμε όλοι μας. Ετυμολογικά, η Οικολογία προέρχεται από τις λέξεις οίκος και λόγος. Η Φύση μάς χάρισε ένα λογικό σπίτι με απόλυτη αρμονία και ισορροπία, το οποίο δυστυχώς ο άνθρωπος κακομεταχειρίστηκε για καιρό. Η ανάγκη του για γνώση και για περαιτέρω ανάπτυξη φαντάζει ακόρεστη, ωθώντας τον να εκμεταλλεύεται τους πόρους του σπιτιού του άκριτα, χωρίς μέτρο και φραγμό. Όμως, μια τέτοια στάση ζωής δεν μπορεί παρά να έχει καταστροφικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την επιβίωση ολόκληρου του πλανήτη.

Το “Home” παρουσιάζει την ιστορία της Γης μέσα από τους αιώνες, ενώ δένει μεταξύ τους όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και καταδεικνύει πως υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να αντιστραφεί η καταστροφική αυτή πορεία. Με αριστουργηματικά πλάνα από 54 χώρες και με εξαιρετική αφήγηση το ντοκιμαντέρ αυτό προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη. Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή και για αδιαφορία, εάν πραγματικά αγαπάμε το σπίτι μας και θέλουμε να το προστατεύσουμε. Ο άνθρωπος διαθέτει νοημοσύνη και δυνατότητες, που δεν συγκρίνονται με τα υπόλοιπα έμβια όντα του πλανήτη. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι απαραίτητο να φερθεί ανάλογα και να αναλάβει την ευθύνη της επίρρωσης κάθε ζημιάς –γιατί ακόμη και τώρα μπορούμε να ελπίζουμε πως η Γη θα συνεχίσει να αποτελεί για εμάς καταφύγιο και σπιτικό!