H Επαρχία Δεν Είναι Τροχοπέδη Για Τη Δημιουργία

Πολλοί λένε πως η επαρχία δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες για ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Είναι, όμως, έτσι;

Ο Κώστας γεννήθηκε στο Κρέφελντ  της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Ελλάδα. Η αναζήτησή του για σπουδές τον οδήγησε στη Θεσσαλονίκη, σε μια Σχολή Γαστρονομίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στον τόπο του και ανέλαβε το κατάστημα αρτοποιίας της οικογένειάς του. Την περίοδο 2002-2004 παρακολούθησε εργαστήρια και σεμινάρια με θέματα την υποκριτική, τη σχέση του σώματος με τη φαντασία, την κινησιολογία, τον κινηματογράφο και τη φωνητική. Πολλοί λένε πως η επαρχία δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες για ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Είναι, όμως, έτσι;

Φούρναρης και ηθοποιός. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Και τα δύο έχουν τόσο περίεργα ωράρια, που νομίζω πως δεν συνδυάζονται. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δραστηριοποιείται κανείς επαγγελματικά με όλη τη σημασία του όρου και στα δύο.

Τι συμβαίνει στη δική σου περίπτωση;

Εγώ βγάζω τα προς το ζην από τον φούρνο. Ξυπνάω κάθε μέρα στις 3.30 και επιστρέφω σπίτι γύρω στις 14.00. Τις περιόδους που “ανεβάζουμε” παραστάσεις, είμαι “στον αυτόματο πιλότο” για πολλές ημέρες, μαγαζί-σπίτι-παιδιά-πρόβες και πάλι από την αρχή. Ευτυχώς, οι άνθρωποι που έχω δίπλα μου με στηρίζουν.

Ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης… οι πιο πρόσφατες δουλειές σου;

Το 2013, συμπρωταγωνίστησα στο έργο του Γκάμπριελ Αρούτ, “Η Νύχτα των Μυστικών”, που απέσπασε στο 14o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το 1o (Επιτροπή Κοινού) και το 3o (Κριτική Επιτροπή) Βραβείο Καλύτερης Παράστασης, ειδικό βραβείο για την επιλογή του έργου, καθώς και έπαινο κινησιολογίας για την εξαιρετική κίνηση των ηθοποιών του. Κάναμε περιοδείες όλο το καλοκαίρι, ενώ δώσαμε και δύο παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ “Αιμιλία Υψηλάντη” στην Αθήνα. Φέτος έκανα μια πρώτη απόπειρα στον κινηματογράφο με τη μικρού μήκους ταινία “Επιβολή 6/9”, που πραγματεύεται το θέμα των εκτρώσεων. Πήγαμε εξαιρετικά, εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Karanatsios-Unique-life

Ταλέντο ή ατέρμονες προσπάθειες να ξεπεραστεί η “ησυχία” της επαρχίας;

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν βρεις μια δημιουργική απασχόληση, η επαρχία μπορεί να σε “καταπιεί”. Αλλά, μήπως, το ίδιο δεν ισχύει και για την Αθήνα; Με το θέατρο και τον κινηματογράφο ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Και τα δύο είναι για μένα ξεκούραση, γιατί ασχολούμαι με κάτι που με ευχαριστεί. Αν είναι να έρθει μια ευκαιρία, θα την αξιολογήσω τη δεδομένη στιγμή.

Πόσο μπορείς να περιμένεις να έρθει μια τέτοια ευκαιρία;

Πριν από 2-3 χρόνια, είχα στείλει ένα σενάριο σε ορισμένα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στην Αθήνα. Λίγο καιρό μετά έλαβα μια πρόταση για να το γυρίσουμε σε σήριαλ. Η σημαντική προϋπόθεση ήταν πως έπρεπε να βρίσκομαι στην Αθήνα 3-4 μέρες την εβδομάδα. Η ιστορία σταμάτησε εκεί, γιατί δεν σκεφτόμουν τη μετακόμιση, αλλά ούτε μπορούσα να είμαι μακριά από την οικογένεια μου για ένα project, που θα κρατούσε 1-2 χρόνια. Λάθος επιλογή; Ξεκάθαρα, όχι. Απλώς, ο καθένας θέτει τις προτεραιότητες του και πράττει ανάλογα.

Με έχεις μπερδέψει, από τη μία αφιερώνεις τόσο χρόνο και κόπο σε κάτι, το οποίο, από την άλλη, το βλέπεις μόνο ερασιτεχνικά;

Ερασιτέχνης και επαγγελματίας, με ή χωρίς εισαγωγικά; Μπορεί όλα να άρχισαν χωρίς πολλή σκέψη, αλλά σήμερα ξέρω γιατί ασχολούμαι με το θέατρο και τον κινηματογράφο, αναγνωρίζω τις θυσίες της γυναίκας και των παιδιών μου και νιώθω ευχαριστημένος εδώ που είμαι προς το παρόν. Δεν ξέρω αν υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες από έναν ερασιτέχνη και έναν επαγγελματία, ούτε αν η ιδιότητά τους δηλώνει και αντίστοιχη ποιότητα. Το δικό μου το κριτήριο είναι ο σεβασμός σε αυτό που κάνω.

Karanatsios-unique-life

Κι η επαρχία;

Δεν νομίζω πως τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν δραματικά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας. Η επαρχία είναι γλυκιά και, ταυτόχρονα, σκληρή. Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε τις σωστές “διεξόδους” και να βελτιώνουμε ποιοτικά τον τρόπο ζωής μας.  Και να σου πω και κάτι ακόμα;

Ναι;

Σύντομα θα δοκιμάσω την τύχη μου και σε έναν άλλο τομέα, αφού θα κυκλοφορήσουν μερικά μουσικά κομμάτια σε στίχους δικούς μου. Έτσι, η επαρχία δεν είναι τροχοπέδη για τη δημιουργία αρκεί να υπάρχουν ιδέες, όνειρα, όρεξη για δουλειά και άνθρωποι με φαντασία και όραμα!

Ο Κώστας Καρανάτσιος έχει γράψει, σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στην κωμική τηλεοπτική σειρά “Οι Κοντομάνικοι”, ενώ στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην βραβευμένη ταινία μικρού μήκους “Το μήλο του Σαμαρείτη”. Επίσης, έχει διασκευάσει “Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ” και τη “Βασίλισσα του χιονιού”, έχει βραβευτεί για το θεατρικό έργο του “Ο ληστής και ο ασφαλιστής”, ενώ γράφει κείμενα για stand up comedy

Karanatsios-unique-life

 

Φωτογραφίες: προσωπικό αρχείο του Κώστα Καρανάτσιου