…η Τρανσίτο Αρίσα συνήθιζε να λέει: «μόνο από χολέρα έχει αρρωστήσει ο γιος μου». Μπέρδευε βεβαία τη χολέρα με τον έρωτα, πολλά χρόνια πριν αυτά μπερδευτούν στη μνήμη της…1

Πριν από ένα χρόνο, 17 Απριλίου 2014, έφυγε από τη ζωή ο κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel García Márquez).

Χαρακτηρισμοί του τύπου «μεγάλος», «μοναδικός» και άλλα τέτοια γλυκανάλατα δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους σαν τον Γ.Γ Μάρκες. Για τον Γκαμπίτο, όπως τον αποκαλούσαν, η μεγαλύτερη ίσως επιβεβαίωση είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι τον διαβάζουν και θα συνεχίσουν να εμπνέονται από τα έργα του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Είναι σαν ο Γ.Γ Μάρκες να τον είχε ακούσει και για πολλά χρόνια μέσα από τα έργα του ζωγράφιζε έναν ανθρώπινο παράδεισο, ο οποίος βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την κλασική ετυμολογία της λέξης.

Βυθιζόταν στις σκέψεις του και έβγαζε από μέσα του ό,τι κρυφό είχε βιώσει. Τα έργα του αντανακλούν τις προκλήσεις της εποχής τους. Οι ρεαλιστικοί του χαρακτήρες παλεύουν με τον εαυτό αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Το ύφος του είναι ειλικρινές και σου μεταδίδει γνώσεις, συναισθήματα και ανατρεπτικές ιδέες για κάτι καινούργιο, για κάτι που δεν είχες ίσως φανταστεί.

Πριν φύγει, ο νομπελίστας συγγραφέας δεκάδων βιβλίων που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, πρόλαβε να αλλάξει την πορεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και της ζωής πολλών αναγνωστών.

Σε κάποιο μέρος της βιβλιοθήκης μας θα πρέπει να υπάρχει ένα κομμάτι από τον Γ.Γ Μάρκες. Προτείνουμε να ξαναγυρίζετε σε αυτό το μέρος, όταν πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να συνεχίσει να βλέπει τα πράγματα από τη θετική τους σκοπιά. Άλλωστε, «πάντα θα μένει κάτι για να αγαπήσεις»2

 

 

1 Marquez, G., (1986), Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Λιβάνης, Αθήνα, Ελλάδα

2 Marquez, G., (1983), Εκατό χρόνια μοναξιάς, Λιβάνης, Αθήνα, Ελλάδα

Φωτογραφία: universitypress.gr