Οι αριστερόχειρες υπάρχουν εδώ και 500.000 χρόνια, αποτελώντας σταθερά το 7-10% του πληθυσμού. Άραγε σε τι χρησιμεύει η αριστεροχειρία;

When  nothing goes right, go left” : Εκτός από μια πολύ καλή συμβουλή, αυτή η έκφραση είναι χαρακτηριστική της διττής σημασίας της λέξης right. Όπως στα ελληνικά έτσι και στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, το “δεξιά” υποδηλώνει το “καλό”, το “σωστό” και το “δίκαιο”, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το “αριστερά”. Αλλά δεν είναι μόνο η γλώσσα. Kινήσεις με συμβολικό περιεχόμενο, όπως το σημείο του σταυρού και οι χειραψίες, φανερώνουν την προτίμηση των ανθρώπων στη δεξιά πλευρά.

Τι σημαίνει αυτό, όμως, για τους αριστερόχειρες;

Οι αριστερόχειρες υπάρχουν εδώ και 500.000 χρόνια, αποτελώντας σταθερά το 7-10% του πληθυσμού. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Leonardo Da Vinci, ο Nikola Tesla, ο Αριστοτέλης και o Beethoven.

Κι όμως, μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι αριστερόχειρες εξαναγκάζονταν από δασκάλους και γονείς να γράφουν ή να τρώνε με το “καλό” χέρι. Πολλοί από αυτούς κατέληγαν αμφιδεξιοί, χρησιμοποιώντας εξίσου καλά και τα δύο χέρια ή έγραφαν με το δεξί και χρησιμοποιούσαν το αριστερό για όλες τις υπόλοιπες εργασίες. Ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι αριστερόχειρες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν χρηστικά αντικείμενα, όπως το ψαλίδι, με το δεξί χέρι, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα προϊόντα για αριστερόχειρες.

Eπιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η αριστεροχειρία σχετίζεται με την κληρονομικότητα, τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της εγκύου, και  είναι πιο συχνή στα δίδυμα αδέρφια. Όμως, το βασικότερο ερώτημα δεν έχει απαντηθεί: Σε τι χρησιμεύει η αριστεροχειρία;

αριστεροχειρία-Unique-life

Σε τι χρησιμεύει η αριστεροχειρία;

Σύμφωνα με μια θεωρία που βασίζεται στη θεωρία της εξέλιξης, η αριστεροχειρία διατηρήθηκε ως χαρακτηριστικό, αλλά παρέμεινε σε χαμηλά ποσοστά, λόγω των ανταγωνιστικών και συνεργατικών τάσεων, που υπάρχουν στους ανθρώπους.

Στη σωματική πάλη σε πολλά αθλήματα, οι αριστερόχειρες έχουν πλεονέκτημα, λόγω της σπανιότητάς τους. Αντίθετα, σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, οι αριστερόχειρες, λόγω της αδεξιότητάς τους, εξαιτίας των εργαλείων, που είναι σχεδιασμένα για δεξιόχειρες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Συνεπώς, αν ζούσαμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, το ποσοστό των αριστερόχειρων θα αυξανόταν προοδευτικά μέχρι το 50% του πληθυσμού, ενώ αντίθετα σε έναν πλήρως συνεργατικό κόσμο θα μειωνόταν προοδευτικά μέχρι να εξαλειφθεί. Το ποσοστό τους είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ των δυο τάσεων.

Βέβαια, αυτό το ποσοστό υπολογίζει τους αριστερόχειρες με τη στενή έννοια του όρου. Γιατί κυρίαρχη πλευρά δεν υπάρχει μόνο στο χέρι, αλλά και στο πόδι, το μάτι, κλπ. Έτσι, ίσως τελικά να είμαστε όλοι λίγο αριστερόχειρες!

 

 

Πηγές

rightleftrightwrong.com, brainpickings.org, ed.ted.com

Chris McManus, “Right Hand, Left Hand”, Phoenix, 2003

Φωτογραφίες: popsugar.com