Γιατί Οι Συγγραφείς Αποκρύπτουν Το Φύλο Τους Από Το Αναγνωστικό Κοινό;

Στον κόσμο της λογοτεχνίας συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Από την εποχή της Charlotte Brontë (1816-1855, γνωστή και ως Currer Bell) και της Mary Ann Evans (1819-1880, ή αλλιώς George Eliot) πολλές γυναίκες συγγραφείς κρύβουν το φύλο τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το αναγνωστικό κοινό θα τους πάρει πιο σοβαρά. Από την άλλη μεριά, πολλοί άντρες συγγραφείς συγκαλύπτουν το φύλο τους προσδοκώντας μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία.

Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Sean Thomas δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Τα επόμενα βιβλία του –εμπνευσμένα από τη δομή του Κώδικα Da Vinci– έγιναν επιτυχίες, χρησιμοποιώντας όμως το ψευδώνυμο Tom Knox καθώς το πραγματικό του όνομα είχε συνδεθεί με την πολιτική δημοσιογραφία και τη λογοτεχνική αποτυχία. Όταν με τον καιρό τα θρίλερ συνωμοσίας ξεπεράστηκαν και ήρθαν στο προσκήνιο τα κοινωνικά μυθιστορήματα και τα ψυχολογικά θρίλερ, ο συγγραφέας συνέχισε να σημειώνει επιτυχίες με το «ουδέτερου φύλου» όνομα SK Tremayne. Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι καλύτερο για τους αναγνώστες να πιστεύουν ότι ο συγγραφέας τέτοιων διηγημάτων είναι γυναίκα.

Ο Steve Watson άρχισε να υπογράφει τα έργα του με τα αρχικά του (SJ Watson) όταν ο ατζέντης του τον έπεισε πως με αυτόν τον τρόπο θα «πουλήσει» περισσότερο. Πράγματι, το «Πριν πάω για ύπνο» (Before I Go To Sleep) έγινε bestseller, ενώ σύμφωνα με τον συγγραφέα μέχρι πρόσφατα ορισμένοι εκδότες δεν γνώριζαν το φύλο του.

Τέλος, ο Christopher Gortner επέλεξε κι αυτός να «απαλλαγεί» από το φύλο του (GW Gortner) για να προσελκύσει περισσότερους αναγνώστες. Και οι τρεις συγγραφείς δεν κρύβουν το πραγματικό φύλο τους, αφού στις προσωπικές τους ιστοσελίδες υπάρχουν φωτογραφίες τους. Αναφέρονται, όμως, σε μια έρευνα του 2014 από το Goodreads που σημειώνει πως η επιλογή των συγγραφέων να συγκαλύψουν το φύλο τους αποδίδει καρπούς, αφού έως το 80% των αναγνωστών ενός νέου θηλυκού συγγραφέα είναι πιθανότατα γυναίκες.

Η Suzie Doore, διευθύντρια σύνταξης του Hodder & Stoughton, υποστηρίζει ότι ο δρόμος προς την επιτυχία για έναν νέο συγγραφέα εμπεριέχει και την απόκρυψη του φύλου του. Κανένας δεν ξέρει αν η JK Rowling (Harry Potter) και η EL James («50 αποχρώσεις του γκρι») θα γνώριζαν επιτυχία αν υπέγραφαν τα έργα τους ως Joanne Rowling και Erika Mitchell αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι, το θέμα του σεξισμού και στον λογοτεχνικό κόσμο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και η οργάνωση VIDA για να παρακολουθεί την εκπροσώπηση και την πρόοδο των γυναικών συγγραφέων.

1416387658-1416387658_goodreads_misc

 

Πηγές: hachettebookgroup.com, en.wikipedia.org, theguardian.com, cwgortner.com, goodreads.com, writersworkshop.co.uk, vidaweb.org

Φωτογραφίες: newsflash9.com, goodreads.com