Σήμερα, είναι πια κοινώς αποδεκτό και επιστημονικώς τεκμηριωμένο πως οι άνδρες παρουσιάζουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις γυναίκες.

Πώς γίνεται ένας οργανισμός να είναι ανθεκτικότερος στις ασθένειες, να έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, να είναι “και μάνα, κι αδερφή κι αγάπη”, όπως λέει ο ποιητής και να αποκαλείται το “ασθενές φύλο“;

Ορισμένοι αναφέρονται στους 12 γηραιότερους ανθρώπους του πλανήτη, όπου υπάρχουν μόνο 4 άνδρες. Κάποιοι άλλοι μιλάνε για 2 άνδρες ανάμεσα στους 50 γηραιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αστικός μύθος ή αληθινά στατιστικά στοιχεία;

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο γιατί…

Οι σημαντικές διαφορές στη διάρκεια ζωής των δύο φύλων άρχισαν να παρατηρούνται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η σταδιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Στις γυναίκες, όμως, η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής ήταν κατά 70% ταχύτερη από ότι στους άνδρες. Σήμερα, είναι πια κοινώς αποδεκτό και επιστημονικώς τεκμηριωμένο πως οι άνδρες παρουσιάζουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις γυναίκες. Οι κυριότεροι λόγοι, που δεν ισχύουν μόνο για το ανθρώπινο γένος, αλλά και για τα άλλα θηλαστικά ζώα, είναι οι ακόλουθοι:

  • Τα κορίτσια αντέχουν περισσότερο ως έμβρυα, ενώ είναι πιο σύνηθες τα αγόρια να παρουσιάζουν προγεννητικές επιπλοκές. Γι’ αυτό και γεννιούνται περισσότερα κορίτσια.
  • Οι άνδρες έχουν πιο ριψοκίνδυνο τρόπο ζωής, ενώ οι γυναίκες φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους.
  • Οι σεξουαλικές ορμόνες των ανδρών (π.χ. τεστοστερόνη) ευθύνονται για τη γρηγορότερη καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
  • Τα οιστρογόνα των θηλυκών οργανισμών προστατεύουν τις αρτηρίες, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις σε νεαρή ηλικία.
  • Οι γυναίκες δημιουργούν ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς σε αντίθεση με τους άνδρες που “ανοίγονται” πιο δύσκολα και αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα άγχους.
  • Το “μέγεθος μετράει”, καθώς το μεγαλύτερο μέγεθος του σώματος των ανδρών σχετίζεται με τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Οι άνδρες ζουν λιγότερο γιατί…

Οι άνδρες δεν έχουν και πολλά περιθώρια ελιγμών για να αντικρούσουν τα επιστημονικά στοιχεία (παλιά και νέα), που ανατρέπουν τη θεωρία του ασθενούς φύλου. Ίσως, το μόνο που τους έχει απομείνει στη φαρέτρα να είναι το χιούμορ.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Henry Louis Meucken (1880-1956) είχε πει κάποτε πως “οι άντρες ζουν πολύ καλύτερα από τις γυναίκες. Κατ’ αρχήν παντρεύονται αργότερα και δεύτερον πεθαίνουν νωρίτερα“!

Δεν μπορείς να πεις και πολλά περισσότερα. Όπως και να ‘χει, “τα πάντα εν σοφία εποίησεν”…

 

Φωτογραφία: imgkid.com