Εναλλακτικές, θρεπτικές και νόστιμες προτάσεις για πρωινό, που υπόσχονται όχι μόνο να καλύψουν όλα τα γούστα, αλλά και να κάνουν το πρωινό το καλύτερο γεύμα της ημέρας σας!

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο από όλα τα γεύματα της ημέρας. Κι αυτό, γιατί χάρη στην κατανάλωση πρωινού μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να τρώμε ένα οποιοδήποτε πρωινό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τι είδους πρωινό επιλέγει κανείς να καταναλώσει, με γνώμονα τη θρέψη, που προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Άλλωστε, “καύσιμο” από “καύσιμο” διαφέρει…  

Εμείς, λοιπόν, θα σας προτείνουμε συνολικά έξι διαφορετικά, εναλλακτικά, θρεπτικά και νόστιμα πρωινά γεύματα, τρία γλυκά και τρία αλμυρά, τα οποία θα συνοδεύονται από τα διατροφικά σχόλια της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Τίνας Αντωνίου.  Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα δύο πρώτα.

Οι προτάσεις αυτές υπόσχονται όχι μόνο να καλύψουν όλα τα γούστα, αλλά να κάνουν το πρωινό το καλύτερο γεύμα της ημέρας σας!

Νο 1 Πρόταση Γλυκιά: Κρέμα βρώμης (πόριτζ)

Αν ο συνδυασμός γάλακτος με δημητριακά σου αρέσει, αλλά θα ήθελες να κάνεις μια μικρή παραλλαγή, τότε θα ενθουσιαστείς με αυτήν την κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε:

  • 1 ποτήρι γάλα (200 ml) χαμηλών λιπαρών
  • 2 κουταλιές της σούπας βρώμη
  • 10 σταφίδες μαύρες
  • 1 αποξηραμένο φρούτο της επιλογής σας σε μικρά κομμάτια (δαμάσκηνο, βερίκοκο, χουρμάς, σύκο)
  • 5 αμύγδαλα σπασμένα (εναλλακτικά καρύδια ή φουντούκια)
  • κανέλα
  • άρωμα βανίλιας
  • νιφάδες καρύδας.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, η κρέμα είναι έτοιμη. Οι συνδυασμοί σε αυτό το πρωινό είναι αμέτρητοι. Σημασία, ωστόσο, έχει να μην ξεφύγει κανείς με τις ποσότητες. Τα αποξηραμένα φρούτα λειτουργούν ως φυσικό γλυκαντικό. Αν, όμως, κάποιος βρίσκει την κρέμα αρκετά άγλυκη, μπορεί να προσθέσει λίγο μέλι. Σερβίρουμε την κρέμα μας μαζί με κομματάκια φρεσκοκομμένου μήλου.

Κρέμα-βρώμης-Unique-life

Διατροφικά σχόλια

Πρόκειται για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα.

– Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενισχύει την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού και με αυτόν τον τρόπο βοηθά στον έλεγχο βάρους. Άλλα θρεπτικά συστατικά, που υπάρχουν στη βρώμη, όπως ο φώσφορος, η βιταμίνη Β, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης -λόγω της περιεκτικότητάς της σε β- γλυκάνες- στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος -αφού διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη- και τέλος, συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, εξαιτίας της περιεκτικότητας σε σελήνιο και βιταμίνη Ε. Η κατανάλωση της βρώμης βοηθάει σε περιπτώσεις κατάθλιψης, αϋπνίας και κόπωσης. Ένα μείγμα βρώμης με γάλα και μέλι μειώνει το άγχος το πρωί και ενισχύει τη συγκέντρωση.

Οι μαύρες σταφίδες είναι πλούσιες κυρίως σε  φυσικά σάκχαρα και γι’ αυτό αποτελούν μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις ατονίας και έλλειψης ενέργειας. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, βιταμίνης B6, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, φωσφόρου, καλίουμαγνησίου και ασβεστίου. Ως αντιοξειδωτικές, βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ περιέχουν φυτικό σίδηρο και κάλιο, που συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, κάλιο, σίδηρο και πολλά θρεπτικά συστατικά. Αναλυτικότερα:

  • Το αποξηραμένο σύκο είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, με μηδενική χοληστερόλη και χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου.
  • Το αποξηραμένο βερίκοκο αποτελεί καλή πηγή καλίου, σιδήρου, μαγνησίου, ποτασίου και  βιταμίνης Α.
  • Ο χουρμάς είναι πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φυτικών ινών, καλίου και ευεργετικός σε  προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σίδηρο, κάλιο, χαλκό βόριο, σορβιτόλη και βιταμίνη C.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντική κατηγορία τροφής, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος, χαλκού, σεληνίου, μαγνησίου, φυτικών πρωτεϊνών, βιταμινών Α, Ε και Ω λιπαρών οξέων. Παρέχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Τους προτιμούμε ωμούς κι ανάλατους, συμπληρωματικά στο πρωινό ή ως ενδιάμεσο σνακ στο μεσοδιάστημα της ημέρας.

Νο 2 Πρόταση Αλμυρή: Σάντουιτς με αβοκάντο και τόνο

Διαφορετικό σαντουιτσάκι, γευστικότατο και θρεπτικότατο, όπου η λιπαρή ουσία -βούτυρο ή μαγιονέζα συνήθως- αντικαθίσταται από το πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα αβοκάντο. Θα χρειαστούμε:

  • 1 ατομική μπαγκέτα πολύσπορη
  • ¼ ενός ώριμου αβοκάντο
  • ¼ μια κονσέρβας τόνου σε λάδι (που έχουμε στραγγίξει)
  • 1 κουταλιά του γλυκού τυρί κρέμα light
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη ρόκα.

Με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τον τόνο, το λεμόνι και το αλατοπίπερο. Με αυτή τη σως αλείφουμε το εσωτερικό της μπαγκέτας και προσθέτουμε τέλος τη ρόκα.

Σάντουιτς-αβοκάντο-τόνο-Unique-life

Διατροφικά σχόλια

Πλήρες θρεπτικό γεύμα. Συνδυάζει την παρουσία αμύλου από το ψωμί, φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη από το ψάρι (τόνος), μας προμηθεύει με Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C από τα λίγα λαχανικά, ενώ η παρουσία του αβοκάντο απογειώνει την αξία του γεύματος, αφού διαθέτει μεγάλη συγκέντρωση σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ. Ευεργετικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς, για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και τέλος της καλής λειτουργίας του εντέρου (ιδανικό σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου ή δυσκοιλιότητας).

 

 

Φωτογραφίες: wall.alphacoders.com, divapor.com