Γιατί Γιορτάζουμε Τα Χριστούγεννα Στις 25 Δεκεμβρίου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί επιλέχτηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων; Η απάντηση είναι απλή! Διαβάστε την!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια, έλατα, δώρα, κάλαντα, ευχές, γιορτινά τραπέζια! ‘Ολα συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα, την αγαπημένη γιορτή των παιδιών, αλλά και πολλών μεγάλων, θρησκευόμενων ή μη, ακόμα και πιστών άλλων θρησκειών.

Γιατί μας αρέσουν τα Χριστούγεννα;

Οι άνθρωποι έχουν σχεδόν έμφυτη την ανάγκη τους να γιορτάζουν κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, όλο το βόρειο ημισφαίριο από αρχαιοτάτων χρόνων είχε πλήθος γιορτών, που σχετίζονταν με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Η μέρα, που έχει τη μικρότερη διάρκεια και η ανατολή είναι πιο κοντά στη δύση, γιορταζόταν λατρεύοντας το θεό Ήλιο ή παρεμφερείς θεότητες και εξυμνώντας τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους.

Ένας τέτοιος παραλληλισμός, σε συνδυασμό με την προσπάθεια επικράτησης του χριστιανισμού επί του ειδωλολατρισμού της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ήταν που έφερε τον εορτασμό των Χριστουγέννων τον 3ο- 4ο αιώνα μ.Χ.  Παλαιότερα, οι χριστιανοί δεν γιόρταζαν τα γενέθλια, παρά μόνο τους θανάτους, επειδή αποτελούν την πύλη για τη μεταθανάτια ζωή και τη σωτηρία.

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν στις 6 Ιανουαρίου, μια ημερομηνία που εορτάζονταν έτσι κι αλλιώς τα Θεοφάνεια ή κατά άλλους η επίσκεψη των μάγων στον στάβλο. Όμως, με την επικράτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου και την ανάγκη να ξεχωρίσουν οι δυο γιορτές, τα Χριστούγεννα μεταφέρθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου – γι’ αυτό και σε αρκετές χώρες όπου επικρατούν οι “παλαιοημερολογίτες” συνεχίζουν να γιορτάζονται τότε ή στις 7 Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, όλοι έχουν φέτος την ευκαιρία να γιορτάσουν την 25η Δεκεμβρίου, καθώς έχουμε την μοναδική συγκυρία να συμπίπτει με την πανσέληνο!

Καλά φεγγαρόλουστα Χριστούγεννα!

 

Πηγές: whychristmas.com, biblicalarchaeology.org, pentapostagma.gr