“Κηρύττω την έναρξιν των πρώτων εν Αθήναις Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων. Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο Ελληνικός Λαός!”

Μ’ αυτά τα λόγια ο βασιλιάς των Ελλήνων, Γεώργιος Α΄, κήρυξε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας στις 25 Μαρτίου το 1896 (6 Απριλίου με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο).

Τον λόγο του ακολούθησαν ζητωκραυγές και έντονα χειροκροτήματα από το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο από νωρίς το πρωί. Για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα ακούστηκε ο Ολυμπιακός ύμνος, που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και ακούγεται ίδιος μέχρι σήμερα σε κάθε Ολυμπιάδα, κάθε τετραετία, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη!

Η ημέρα έναρξης των αγώνων, δεν ήταν καθόλου τυχαία επιλογή! Συνδύαζε διπλή γιορτή, μία  για το έθνος και μία  για την εκκλησία και επιπλέον το 1896 μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της εθνικής εξέγερσης, η 25η Μαρτίου συνέπεσε και  με την Κυριακή του Πάσχα!

Η αναβίωση των αγώνων οφείλεται κυρίως στον Δημήτριο Βικελά, στον Γάλλο βαρώνο Pierre de Coubertin  και στη βασιλική οικογένεια. Πριν το 1896, είχαν να γίνουν αγώνες από την αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα από το 393 μ.Χ.

Οι πρώτοι αγώνες περιελάμβαναν 44 αγωνίσματα και συμμετείχαν 13 χώρες με 311 αθλητές, μόνο άνδρες. Η Ελλάδα κέρδισε πολλά μετάλλια, συνολικά 48, τα 10 εκ των οποίων ήταν χρυσά.

Στην ιστορία, όμως, έμεινε ο αθλητής Σπύρος Λούης από το Μαρούσι. Ο μαραθωνοδρόμος κατάφερε να συγκινήσει το πλήθος, όταν έκοψε τη λωρίδα του τερματισμού και μπήκε στο στάδιο. Ο χρόνος που πέτυχε ήταν 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Η νίκη του Σπύρου Λούη θεωρήθηκε κορυφαίο γεγονός των αγώνων.

Ο βασιλιάς Γεώργιος λίγες μέρες πριν τη λήξη των αγώνων, σε δείπνο που παρέθεσε στους εκπροσώπους των ξένων χωρών και σε αθλητές, εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιούνται μόνιμα οι αγώνες στην Ελλάδα. Όμως, η επιτροπή είχε ήδη ορίσει το Παρίσι, ως την πόλη που θα υποδεχόταν τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

*[Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896, σελ. 31]

 

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη (Stavros Niarchos Foundation)

 

Φωτογραφία: elldiktyo.blogspot.com