Το  «οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες» είναι ένα κλισέ που άλλοι το αποδέχονται και άλλοι όχι.  Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Στρατή, για τον οποίο η «κρίση» άνοιξε μια καινούργια “πόρτα” στη νέα επιχειρηματικότητα.  Η εκτροφή γαϊδουριών και η παραγωγή γάλακτος είναι πλέον το επάγγελμά του, κάτι για το οποίο δίνει καθημερινά τη φροντίδα και την αγάπη του σε μεγάλο βαθμό. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον ίδιο αλλά και αυτό που κάνει, μέσα από τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε.

Παρά την οικονομική κρίση τόλμησες! Θεωρείς ότι μια «κρίση» μπορεί να είναι επιχειρηματική ευκαιρία για κάποιους;

Συμφωνώ στο ότι η «κρίση» κάποιους μπορεί να τους ευνοήσει στο να κάνουν κάποια επιχειρηματικά ανοίγματα. Πρακτικά ο μέσος καταναλωτής για να αγοράσει κάτι θα πρέπει να στερηθεί κάτι άλλο, άρα γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αξίζουν τα λεφτά που θα δώσει για να το αποκτήσει.  Πάνω λοιπόν σε όλη αυτήν την κατάσταση που ζούμε, η γνώμη μου είναι ότι θα “επιζήσει” αυτός που κατέχει την τεχνογνωσία και έχει αγάπη γι’ αυτό που κάνει!

1

Είσαι πτυχιούχος  Γεωπόνος Βιολογικής Γεωργίας & Τεχνολογίας Τροφίμων. Ποια ήταν η αφορμή για τη στροφή στην κτηνοτροφία; Γιατί επέλεξες το γάλα γαϊδούρας;

Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν είχα να παραδώσω μια εργασία που είχα να παρουσιάσω στο Τ.Ε.Ι. με θέμα τα super foods. Η πρώτη σκέψη μου ήταν για τροφές όπως goji berries, κάππαρη, κ.ά. Κατά την αναζήτηση προέκυψε ένα ξένο άρθρο για τις ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας.  Από εκείνη την ημέρα άρχισα να θαυμάζω αυτό το τόσο παρεξηγημένο ζώο, αφού στα παλιά τα χρόνια το γαϊδούρι το θεωρούσαν “το άλογο των φτωχών”. Τελειώνοντας το Τ.Ε.Ι. και τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, εργάστηκα για 3 χρόνια σε γνωστή αλυσίδα super market και τέλη του 2013 δημιούργησα τη φάρμα μου.

Μεγάλωσες στην Ηλιούπολη και σπούδασες στην Κεφαλονιά, ο Αυλώνας πώς προέκυψε;

Για να γίνεις νόμιμος κτηνοτρόφος πρέπει να τηρείς και κάποιες προδιαγραφές. Ο χώρος, που νοικιάζω, τηρεί όλες τις προδιαγραφές που χρειάζονται για να πάρω την άδεια σταβλισμού.

Με πόσα γαϊδούρια ξεκίνησες και σε πόσα θα είσαι ικανοποιημένος εάν φτάσεις;

Ξεκίνησα με 11, από τα οποία τα 10 ήταν θηλυκά και 1 αρσενικό σαν επιβήτορας. Αυτή τη στιγμή έχω 29 ζώα και θα είμαι ικανοποιημένος να φτάσω στα 100, όπου είναι και ο αριθμός των ζώων, που μου επιτρέπει η άδεια από την περιφέρεια Αττικής να έχω.

2

Οι  γνώσεις και η επαφή σου με τα γαϊδούρια, πριν ξεκινήσεις, ποια ήταν;

Ως παιδί της πόλης δεν είχα αρκετή γνώση, ούτε πολλές επαφές με αυτά τα παρεξηγημένα τετράποδα. Είχα αγοράσει κάποια βιβλία, τα οποία αναφερόντουσαν στα ιπποειδή, από εκεί και πέρα κάθε μέρα παρατηρώ, μαθαίνω και για οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχω, τηλεφωνώ στον κτηνίατρο (ειδικευμένος στα ιπποειδή), ο οποίος για προληπτικούς λόγους τα παρακολουθεί συχνά.

Έχεις δώσει στο καθένα ξεχωριστά το δικό του όνομα. Σε βοηθάει κάπως αυτό ή είναι συναισθηματικοί οι λόγοι;

Βάση νομοθεσίας κάθε ζώο πρέπει να έχει χαρτιά, τα οποία είναι η ταυτότητά του, άρα και όνομα. Τα αρχικά ονόματα των ζώων μου ήταν εμπνευσμένα από τον στενό οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο, όπως Σούλα , Μιμίτσα , Έφη και ο αγαπημένος μου είναι ο “Δημητράκης”!

3

Το γάλα όνου όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ακριβό. Πες μας αυτά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτό.

Το γάλα όνου είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, που θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στο γάλα όνου εμπεριέχονται:

Βιταμίνες (A, B, C, D, E) ,

– Λυσοζύμη (ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση),

-Λακτόζη, που βοηθά τον οργανισμό σε μεγαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου,

– Διάφορα Λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών,

Ω3, που είναι απαραίτητα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στη θεραπεία της αθηροσκλήρυνσης,

– Πολλά Iχνοστοιχεία, όπως Ασβέστιο (Ca), Μαγνήσιο (Mg), Φώσφορος (P), Νάτριο (Na), Σίδηρος (Fe), Ψευδάργυρος (Zn),

– Μεταλλικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό του δέρματος, με αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων,

Αμινοξέα, που συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης και

– Κηραμίδια & Φωσφολιπίδια, που διαθέτουν ιδιότητες αντιγήρανσης, βαθιάς θρέψης και ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

Δεν πιστεύω ότι είναι ακριβό, αν σκεφτείς πόσοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή:  

– Οι όνοι από τη φύση τους δεν βγάζουν την ίδια ποσότητα που βγάζει η αγελάδα για παράδειγμα.

– Ο καιρός επίσης παίζει ρόλο, π.χ. πέρυσι που είχε δυνατό χειμώνα η ημερήσια ποσότητα που μου έδιναν τα ζώα δεν ξεπέρναγε το 1,5 L.

– Επιπλέον γίνονται  διάφορες αναλύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (σε ζώα και γάλα), για να διατηρήσω την ποιότητά μου στα ύψη.

4

Εξήγησέ μας τη διαδικασία από την αρχή έως ότου το γάλα μπει στο μπουκάλι.

Στην αρχή, το πρωί, τους βάζω να φάνε και καθώς τρώνε τα χτενίζω, ώστε να μειώσω τον κίνδυνο μόλυνσης του γάλακτος από εξωτερικούς παράγοντες. Έπειτα τα μαζεύω στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου τα αρμέγω και αφού τα αρμέξω, αποθηκεύω το γάλα στη συντήρηση. Η διαδικασία του αρμέγματος γίνεται 3 φορές την ημέρα. Το γάλα μεταφέρεται στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η παστερίωση και η εμφιάλωση, με ηλεκτρικό φορητό ψυγείο, έτσι ώστε να μην σπάσει η ψυκτική αλυσίδα. Το γάλα φιλτράρεται, παστεριώνεται και αποθηκεύεται. Το κατεψυγμένο γάλα ψύχεται με ειδικό μηχάνημα ταχείας ψύξεως, ενώ το φρέσκο αποθηκεύεται σε ψυγείο συντήρησης.

Κάθε πότε τα γαϊδουράκια σου δίνουν γάλα;

Για να είναι παραγωγικό το ζώο, θα πρέπει να έχει κυοφορήσει πρώτα. Η εγκυμοσύνη κρατά 12 μήνες. Αφού γεννήσει το ζώο, θα τραφεί αποκλειστικά με το γάλα για 2 μήνες. Έπειτα τα χωρίζω μανάδες με πουλάρια, αρμέγω 3 φορές την ημέρα ανά 3 ώρες και όταν αρμέξω την τελευταία φορά, τότε τα βάζω όλα στον ίδιο χώρο έτσι ώστε να πιούν και αυτά.  Δεν πρέπει να απογαλακτίζονται τελείως μετά από τον 2ο μήνα, γιατί  αυτόματα διαβιβάζεται η πληροφορία στη μάνα ότι δεν υπάρχει λόγος να παράγει γάλα και έτσι σταματά.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του φρέσκου και ποια του  κατεψυγμένου γάλακτος;

Το κατεψυγμένο έχει προτεινόμενη διάρκεια ζωής στην κατάψυξη έως και 2 χρόνια από την ημερομηνία εμφιάλωσης. Η απόψυξή του γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου και η προτεινόμενη διάρκεια ζωής του, αφού αποψυχθεί, είναι 5 μέρες. Το φρέσκο έχει προτεινόμενη διάρκεια ζωής 5 μέρες.

5

Γιατί το συγκεκριμένο γάλα δεν το βρίσκουμε στα super market;

Το συγκεκριμένο γάλα είναι δύσκολο να το βρεις στα super market, γιατί ακόμα δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Αντίθετα, μπορείς να το βρεις εύκολα σε διάφορα βιολογικά καταστήματα, τα οποία έχουν πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία προϊόντων. ​

Ο κόσμος πώς το βλέπει; Το εμπιστεύεται, το προτιμά, το φοβάται;

Δεν είναι κάτι το τόσο πρωτόγνωρο για τον κόσμο, ειδικότερα για τις γενιές των γονιών μας, που υπήρχε  διαδεδομένα μια μεταδοτική νόσος (κοκίτης) και τότε ψάχνανε να βρούνε να πιούνε λίγο γάλα για να γίνουν καλά. Από προσωπική μου πείρα, έχω να πω ότι ο κόσμος που έρχεται σε μένα για να πάρει γάλα, ξέρει τι θέλει να πάρει, ξέρει τι του προσφέρει, ξέρει τις διαδικασίες που γίνονται μέχρι να φτάσει σ’ αυτόν και πάνω από όλα ξέρει ότι με ένα τηλέφωνο μπορεί καθημερινά να το έχει στον χώρο του!

6jpg

Από πού μπορούμε να προμηθευτούμε το γάλα σου;

Μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο www.galaonou.gr, όπως και στο Facebook, όπου κατά καιρούς αναρτώ σημεία πώλησης.

Σκεπτόμενος το μέλλον σου επαγγελματικά, “πού” θα ήθελες να βρίσκεσαι σε 5 χρόνια;

Ο προγραμματισμός μου βασίζεται σε μακροπρόθεσμο πλάνο, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τον επαγγελματικό όσο και τον ανθρώπινο παράγοντα. Στόχος μου είναι να καλύψω στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του καθενός, σκεπτόμενος και το ενδεχόμενο μεταποίησης του γάλακτος και σε άλλα καθημερινά προϊόντα αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής,  που είναι και το ζητούμενο. Με μια πρόταση: “θα ήθελα να είμαι στο εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα κάθε ανθρώπου, που θέλει να προσέχει και να προφυλάσσει την υγεία του!”

 

Φωτογραφίες: από το προσωπικό αρχείο του ©Γιάννη Στρατή