Συνέντευξη: Γιώτα Δημητριάδη Επιμέλεια: Φαίη Βασιλειάδου

 

Με τον φακό του μετατρέπει τα πάντα σε τέχνη, και, όπως εξομολογήθηκε στο Unique Life, αγάπησε τη φωτογραφία από τότε που είχε αντίληψη του χώρου και της λεπτομέρειας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Έλληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, δουλεύοντας σε μία από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, το «The Cooking Odyssey». Ο Γιάννης Σταθόπουλος, με το ταλέντο και την άσβεστη φλόγα της δημιουργίας να κυλά στο αίμα του, μας παραχώρησε μια συνέντευξη και ένα μικρό δείγμα από τη δουλειά του. Ας αφεθούμε στη μαγεία των εικόνων του.

 

Πότε και πώς έγινε το κλικ μέσα σου και ασχολήθηκες με τη φωτογραφία;

Νομίζω ότι το μικρόβιο της εικόνας άρχισα να το έχω από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Από τότε που άρχισα να έχω αντίληψη του χώρου και της λεπτομέρειας. Επαγγελματικά, όμως, ξεκίνησε από ένα πείραμα στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούσα και, πιο συγκεκριμένα, όταν προσπάθησα να πραγματοποιήσω αεροφωτογράφιση του κτιρίου στα πλαίσια ενός project. Από τότε θυμάμαι τον εαυτό μου να κουβαλάει έναν σάκο γεμάτο φακούς και μηχανές. 

Πώς σου φαίνεται η ζωή στη Νέα Υόρκη σε σχέση με την Ελλάδα, σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημιουργίας;

Δεν ζω στη Νέα Υόρκη, απλά έτυχε πρόσφατα να παραβρεθώ στο πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη, για να καλύψω το πρώτο  συνέδριο Μεσογειακής διατροφής, για λογαριασμό της αμερικανικής εκπομπής «The Cooking Odyssey», με την οποία και συνεργάζομαι. 

Σίγουρα η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μικρογραφία της γης, διότι εκεί ζουν εθνικότητες από όλον τον κόσμο, έχοντας δημιουργήσει τις δικές τους κοινότητες και κουλτούρες από τα πέρατα της οικουμένης. Σίγουρα δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης ή αναφοράς με την Ελλάδα μας, αλλά παραμένω σταθερός στα πιστεύω μου, τα όποια είναι: «Αγαπάμε την Ελλάδα, μένουμε στην Ελλάδα και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας». Έστω και αν αυτό μας επιβάλλει να δουλέψουμε για λίγο καιρό μακριά της.

Νέα Υόρκη, 2014

Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο ;

Λατρεύω να απαθανατίζω στιγμές της καθημερινότητας. Το κάθε μου κάδρο κρύβει μια στιγμή. Άρα όποιος μπαίνει στο κάδρο μου, έχει να μου πει κάτι και αυτό το «κάτι» είναι αυτό που μου αρέσει.    

Λονδίνο, 2013

Ποιά είναι η πιο ακραία σκέψη ή πράξη που έχεις κάνει για να φωτογραφίσεις κάτι ή κάποιον;

Δεν ξέρω αν είναι ακραίο, αλλά έχω μπει σε έναν ιππικό όμιλο, προσπαθώντας να απαθανατίσω ένα αφηνιασμένο άλογο, το οποίο πέρασε σε απόσταση αναπνοής από δίπλα μου. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε! 

Ιππικός Όμιλος, 2012

Αν μπορούσες να φωτογραφίσεις οποιοδήποτε πρόσωπο στον κόσμο (καλλιτέχνη, πολιτικό, αθλητή, κ.λπ.), ποιος θα ήταν αυτός;

Ποιόν θα φωτογράφιζα; Χμ… επειδή είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα δεν θα σου πω, αλλά θα σε αφήσω σύντομα να το δεις. Σίγουρα δεν είναι κάτι από τα παραπάνω. Είναι κάτι πιο απλό, που απαιτεί  ένα μεγάλο ταξίδι. Είναι κάτι πιο καθημερινό, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχω καταφέρει ακόμα να  κάνω. Ελπίζω, όμως, πως σύντομα θα σου δώσω την απάντηση αυτή μέσα από τις εικόνες μου.

Ποιά είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Αυτή την στιγμή τρέχουμε ένα project για το «The Cooking Odyssey», που θα παίζεται στο κανάλι PBS μέχρι τον Ιούνιο. Επίσης, είμαι κλεισμένος για άλλες δύο ελληνικές εκπομπές, όπου έχω αναλάβει την διεύθυνση φωτογραφίας. Παράλληλα, ανήκω στη δημιουργική ομάδα της YOLENIS (www.yolenis.com) και συντονίζω όλο το καλλιτεχνικό κομμάτι της εταιρείας, που αποτελείται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι επίσης προσπαθούν να αναδείξουν την χώρα μας εκτός συνόρων. Επομένως, ολοκληρώνοντας αυτά τα project, θα έχω χρόνο να κάνω ένα ταξίδι ζωής, στην προσπάθεια μου να καταφέρω να αναδείξω την καλλιτεχνική μου ανησυχία.

Άγιο Όρος, 2013

Πώς ονειρεύεσαι την καριέρα σου είκοσι χρόνια μετά;

Θεωρώ πως είμαι ένας άνθρωπος που καταπιάνεται με πολλά πράγματα. Οι φίλοι μου με αποκαλούν πολυπράγμονα, αλλά επειδή πιστεύω ότι μέσα από τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι καθημερινά έχουμε χάσει την ουσία της ζωή μας, προσπαθώ μέσα από ένα ύφος je m’en fous να χαλαρώνω! Συνάμα, όμως, θεωρώ ότι είμαι και ένας άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες και φιλότιμο. Θέλω να περνάω την καθημερινότητά μου με γέλιο. Άρα και η καριέρα μου μετά από είκοσι χρόνια θέλω να έχει αστείρευτο γέλιο και πιο χαλαρούς ρυθμούς!

Ακρωτήρη Μελαγγάβη, 2013

ΦωτογραφίεςΓιάννης Σταθόπουλος

 

Ντοκυμαντέρ «ΠΕΡΑΙΑ ΓΗ» (Γιάννης Σταθόπουλος)