Για Ποιο Λόγο Αλλάζουν Σημαία Τα Κράτη;

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, πολλές χώρες άλλαξαν το όνομα, το πολίτευμα, το συναλλαγματικό σύστημα μέχρι και τη σημαία τους.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης, άλλαξαν το νόμισμά τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, πολλές χώρες άλλαξαν το όνομα, το πολίτευμα, το συναλλαγματικό σύστημα μέχρι και τη σημαία τους. Αν η σημαία μιας χώρας συμβολίζει τις αξίες, τα ιδανικά και τους αγώνες κάθε λαού, τότε γιατί το έκαναν;

Η αλλαγή της σημαίας ενός κράτους γίνεται, κυρίως, για κοινωνικο-πολιτικούς λόγους. Η λίστα με τις χώρες αυτές είναι πολύ μεγάλη και συμπεριλαμβάνει:

  • Κράτη, που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση χωρών ή ομοσπονδιών, όπως η Ε.Σ.Σ.Δ. (Γεωργία, Κιργιζία, Λιθουανία, κτλ.) και η Γιουγκοσλαβία (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κροατία, κτλ.)
  • Κράτη, που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως το Κιριμπάτι, το Μαλάουι, η Ουγκάντα, το Μπαγκλαντές, κ.ά. και
  • Κράτη, που απαλλάχτηκαν από το παλιό, σαθρό ή έξωθεν επιβληθέν πολίτευμα, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, το Αφγανιστάν, κ.ά.

Με αλφαβητική σειρά, μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Η Βραζιλία

Χαρακτηριστικό είναι το ρητό Ordem e Progresso («Τάξη και Πρόοδος») που αναγράφεται στη σημαία της χώρας. Ως το 1822, όλες οι σημαίες της Βραζιλίας ήταν παραλλαγές της πορτογαλικής σημαίας. Έπρεπε να περάσουν περίπου 80 χρόνια, μέχρι το 1889 να υιοθετηθεί η σύγχρονη σημαία της Βραζιλίας με το πράσινο, κίτρινο και μπλε χρώμα.

Η Γερμανία

Από τον καιρό των απελευθερωτικών πολέμων κατά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και στη συνέχεια της ίδρυσης της Γερμανικής Ομοσπονδίας, τα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας ήταν το μαύρο, το κόκκινο και το κίτρινο. Οι ηγέτες της Γερμανικής Αυτοκρατορίας μετέτρεψαν τα χρώματα αυτά σε μαύρο, άσπρο και κόκκινο. Το 1919, με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, επανήλθαν τα προηγούμενα χρώματα έως τη στιγμή, που κατέλαβαν την εξουσία οι Ναζί, οι οποίοι μέχρι να  σχηματίσουν τη δική τους σημαία με τη σβάστικα, υιοθέτησαν ξανά τα χρώματα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αποχώρηση των συμμάχων από τη Γερμανία, καθιερώθηκε η σημερινή σύγχρονη σημαία της χώρας.

Οι Η.Π.Α.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων έχουν υπάρξει 28 παραλλαγές της σημαίας των Η.Π.Α. Μετά την ένταξη της Πολιτείας της Χαβάης το 1959, η σημερινή σημαία υιοθετήθηκε επίσημα το 1960 και έχει 13 οριζόντιες λωρίδες και 50 αστέρια, όσες και οι πολιτείες των Η.Π.Α.

Ο Καναδάς

Η ιστορία της σημαίας του Καναδά έχει περάσει από πολλά στάδια. Από τα μέσα του 16ου έως τα μέσα του 18ου αιώνα, χρησιμοποιούνταν διάφορα σύμβολα του βασιλικού οίκου της Γαλλίας. Κατόπιν, έως τα μέσα του 20ου αιώνα, υιοθετήθηκαν ορισμένες βρετανικές παραλλαγές. Το χαρακτηριστικό φύλλο σφενδάμου και το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα, καθιερώθηκαν ως η επίσημη σημαία της χώρας το 1964.

Η Μοζαμβίκη

Η σημαία της Μοζαμβίκης άλλαξε το 1975, χρονιά που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Πορτογαλία. Το ιδιαίτερο της σημαίας αυτής δεν είναι το ανοιχτό βιβλίο, η σκαπάνη και το αστέρι, αλλά ένα Kalashnikov ΑΚ-47, που συμβολίζει τον αιματηρό αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία.

Νιγηρία

Στη σημαία της Νιγηρίας κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, σύμβολο του φυσικού πλούτου της χώρας. Η συγκεκριμένη σημαία σχεδιάστηκε από ένα 23χρονο φοιτητή και υιοθετήθηκε το 1960, με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Η Νότιος Αφρική

Την περίοδο 1910-1928 η σημαία της Νοτίου Αφρικής ήταν ανάλογη με αυτές των βρετανικών προτεκτοράτων. Η σημερινή σημαία καθιερώθηκε το 1994, έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, σημαίνοντας παράλληλα το τέλος του Apartheid. Είναι η μόνη σημαία στον κόσμο με έξι χρώματα και χωρίς καμία σφραγίδα (σταυρό, αστέρι, κ.ο.κ), μόνο ένα πλάγιο σχήμα Υ που συμβολίζει τη διαπολιτισμικότητα.

 

 

Φωτογραφία: roundicons.com