Πόσοι τολμούν να εντάξουν τα φρούτα στο κυρίως γεύμα τους και να τους δώσουν μια θέση στο φαγητό τους;

Οι περισσότεροι καταναλώνουν τα φρούτα ως σνακ ή ως υποκατάστατο ενός γλυκού, στο πρωινό τους μαζί με γιαούρτι, ως ελαφρύ βραδινό σε μια θρεπτική φρουτοσαλάτα ή ως δεκατιανό.

Πόσοι όμως τολμούν να τα εντάξουν στο κυρίως γεύμα τους και να τους δώσουν μια θέση στο φαγητό τους;

Η φυσική γλυκιά γεύση των φρούτων αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα, καθώς στην ελληνική κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού.  Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι με τις σωστές αναλογίες, τα φρούτα και οι χυμοί τους μπορούν να κάνουν θαύματα και να απογειώσουν το φαγητό μας.

Με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα, ακόμα και οι πιο ταπεινές τροφές, όπως για παράδειγμα τα όσπρια, θα μεταμορφωθούν. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε, λοιπόν, να κάνετε φακές, δοκιμάστε μια φακοσαλάτα.

Για το ντρέσινγκ θα χρειαστείτε:

  • ελαιόλαδο
  • χυμό πορτοκαλιού
  • μουστάρδα
  • λίγο μέλι
  • μπαλσάμικο
  • μπόλικο μαϊντανό
  • κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • και λίγα κομματάκια από τη σάρκα του πορτοκαλιού.

φακοσαλάτα_Unique_life

Με την ίδια ευκολία, τα φρούτα θα αναβαθμίσουν μια απλή πράσινη σαλάτα, σε ένα ενδιαφέρον πρώτο πιάτο. Δοκιμάστε το ρόδι, τα cranberries, το αχλάδι, το ξινόμηλο, αλλά και τις φράουλες και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Μη φοβάστε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε στα πιάτα σας και τα αποξηραμένα φρούτα. Τα σύκα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό κυριακάτικο κατσικάκι στον μεγάλο πρωταγωνιστή του ρεβεγιόν σας.

σαλάτα _με_ρόδι_Unique_life

Τι θα λέγατε για ένα αρνάκι στον φούρνο με δαμάσκηνα, κυδώνια και βερίκοκα; (το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει εξίσου με μοσχαράκι, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα). Ο τρόπος; Το μαγειρεύετε όπως ένα απλό ψητό με πατάτες​. Ανάμεσά τους, όμως, φροντίζετε να βάλετε και μπόλικα από τα φρουτάκια. Οι πιο τολμηροί, προσθέστε κόκκινο κρασί​ και αμύγδαλα καβουρδισμένα.

Τα πιάτα τους, όμως, μπορούν να νοστιμέψουν ακόμα περισσότερο και όσοι είναι χορτοφάγοι. Με το ψάρι (φιλέτο γλώσσας ή φρέσκου μπακαλιάρου) πηγαίνει εξαιρετικά το σταφύλι.

  • Σωτάρετε ελαφρά το ψαράκι σε λίγο βούτυρο,
  • προσθέστε τα σταφύλια,
  • λίγο ζωμό ψαριού, αλατοπίπερο και
  • “δέστε” τη σάλτσα με λίγο γάλα και αλεύρι.

LAVRAKI-ME-KAI-STAFYLIA_Unique_life

Πειραματιστείτε με τα φρούτα και δεν θα το μετανιώσετε. Το γευστικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Η μαγειρική είναι τέχνη και τα απαραίτητα εργαλεία της είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι νέες ιδέες. Μπείτε στην κουζίνα σας, λοιπόν, και μεγαλουργήστε!

 

Φωτογραφίες: ebay.com, pandespani.com, kalisasorexi.com, olivemagazine.gr