Τα τελευταία χρόνια έχει ζήσει και εργαστεί στην Ουγκάντα, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και τώρα βρίσκεται στη Βόρεια Νιγηρία.

Γνώρισα τη Φραγκίσκα Μεγαλούδη μέσω του facebook. Διάβαζα τα σχόλιά της και με είχε εντυπωσιάσει η ευθύτητα και η ειλικρίνειά της, το θάρρος της γνώμης  της και η αμεσότητα της γραφής της. Διαβάζοντας το βιογραφικό της ομολογώ ότι τη θαύμασα.  Εγκατέλειψε τη θέση της, ως λέκτορας στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και αποφάσισε να  ταξιδέψει ανά τον κόσμο, σε μέρη δύσκολα, δυσπρόσιτα, παρακινούμενη από την εσωτερική της ανάγκη να προσφέρει σε πληθυσμούς, που έχουν ανάγκη και διαβιούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ας αφήσουμε την ίδια να μας μιλήσει:

Έχεις ζήσει σε πολλές και διαφορετικές χώρες. Ποια ξεχωρίζεις και γιατί;

Είναι πολλές οι χώρες και πάντα βρίσκω κάτι να αγαπήσω σε όλες, οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσω. Εαν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω μια αγαπημένη χώρα αυτή θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη η Βόρεια Κορέα, ίσως γιατί πρόκειται για την πιο παρεξηγημένη και αδικημένη χώρα θα έλεγα στον πλανήτη. Ακούγονται τόσα φοβερά και όταν φτάνεις εκεί ανακαλύπτεις μια διαφορετική πραγματικότητα. Ξεχωρίζω επίσης την Ουγκάντα και την Συρία. 

Θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας την πιο συγκλονιστική για σένα εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια της περιπλάνησής σου.

Εμπειρίες πολλές. Συγκρατώ στιγμές απο διάφορες χώρες. Για μένα δυνατές στιγμές ήταν όταν επισκέφτηκα τις περιοχές της Βόρειας Ουγκάντας, όπου οι άνθρωποι ακόμα προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους από τον πόλεμο με τους αντάρτες του Αντιστασιακού Σρατού του Κυρίου. Στην Ελλάδα όταν πέρασα πολλές εβδομαδες, ερευνώντας και ζώντας μαζί με χρήστες ουσιών και εκδιδόμενες γυναίκες, ώστε να κατανοήσω τις δυσκολίες αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως για να καταλάβω την ψυχολογία τους. Συγκλονιστικές ήταν και οι στιγμες μου στους καταυλισμούς προσφύγων στη Βόρεια Νιγηρία, αλλά γενικά κάθε ρεπορτάζ που έκανα, κάθε χώρα που βρέθηκα, κάθε άνθρωπος που συνάντησα είναι για μένα μια εμπειρία. 

Μέχρι πρόσφατα ζούσατε στη Βόρεια Κορέα. Πώς ήταν η εμπειρία σου σε αυτή τη χώρα; Τι σε δυσκόλεψε, τι σου άρεσε; Υπάρχει κάτι σε αυτή τη χώρα, που θεωρείς ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το δυτικό κόσμο;

Δεν με δυσκόλεψε τίποτα, εγώ προσαρμόζομαι σε όλες τις καταστάσεις και πάντα βρίσκω κάτι θετικό. Στη Βόρεια Κορέα μου άρεσαν πάνω από όλα οι άνθρωποι, η αφοσίωση και η εντιμότητά τους.

Έκανες φίλους στη Βόρεια Κορέα; Πώς βλέπουν οι Βορειοκορεάτες το δυτικό πολιτισμό; ‘Εχουν ενημέρωση τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές; Ποια η νοοτροπία τους;

Οι επαφές με τους ντόπιους είναι μέχρι ενός σημείου, δεν θα κάνεις και πολύ προσωπικές συζητήσεις. Όμως η πολιτική δεν καθορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια και οι ίδιοι ανοίγονταν περισσότερο και μπορούσες να έχεις κανονικές συναδελφικές σχέσεις.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον ξένο να ζήσει στη Βόρεια Κορέα; Πόσο διαφέρει αυτή η χώρα από τις δυτικές;

Όλοι οι ξένοι στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται με κάποια εργασία, είτε σε κάποια πρεσβεία είτε σε κάποιο διεθνή οργανισμό. Δεν είναι πιο δύσκολα απά άλλες χωρες το να ζήσεις εκεί. Είναι διαφορετικά φυσικά, αλλά κάθε χώρα δεν διαφέρει απο την άλλη;

Διάβασα σε ένα άρθρο σου ότι ο γιος σου πήγε σχολείο στη Βόρεια Κορέα; Πόσο δύσκολο του ήταν να συνηθίσει; Πώς είναι το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί; Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά από άλλες χώρες;

Πήγε στο διεθνές σχολείο των ξένων- το οποίο έχει βορειοκορεάτες δασκάλους, αλλά ξένους μαθητές. Ο γιος μου ήταν στο νηπιαγωγείο, οπότε εκεί το πρόγραμμα ήταν συγκεκριμένο. Έκανε αγγλικά, μαθηματικά, κορεάτικα, μουσική και ζωγραφική. Από ό,τι άκουσα απά άλλους γονείς, που είχαν παιδιά σε μεγαλύτερες τάξεις, το εκπαιδευτικό σύστημα δίνει μεγάλη έμφαση στα μαθηματικά και στη γλώσσα, κάτι πολύ θετικό. Δεν παρατήρησα ποτέ κατήχηση πάντως, εκτός από κάποια τραγουδάκια, που μάθαινε στις επετείους. 

Έχεις γράψει κι ένα βιβλίο για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα. Πότε θα κυκλοφορήσει το βιβλίο και πώς θα διακινηθεί; Πες μας δυο λόγια για τα θέματα που καταπιάνεσαι σε αυτό.

Το βιβλίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον επιμελήτή της έκδοσης και θα κυκλοφορήσει πιθανόν γύρω στα Χριστούγεννα. Πρόκειται για δημοσιογραφικό βιβλίο, δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε κάποια πολιτική ανάλυση. Περιγράφω την καθημερινότητα στη Βόρεια Κορέα, όπως την έζησα τα δύο αυτά χρόνια , απο το 2012 έως τον Μάρτιο του 2014 που έφυγα. Τα περιστατικά της καθημερινής μου ζωής είναι η αφορμή για να εξηγήσω πώς λειτουργει το σύστημα της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω θα λύσει πολλές απορίες και θα κάνει λίγο πιο κατανοητή την άγνωστη Βόρεια Κορέα στον μέσο Έλληνα αναγνώστη. 

Χρειάστηκε να πάρεις κάποια άδεια για να γράψεις το βιβλίο;

Να πάρω άδεια; Από ποιον; Έχω γράψει δεκάδες άρθρα για τη Βόρεια Κορέα σε διεθνή μέσα, δεν είμαι υπάλληλος κανενός για να χρειάζομαι άδεια.

Και τώρα πού βρίσκεσαι και με ποια αποστολή;

Βρίσκομαι στη Βόρεια Νιγηρία, όπου καλύπτω την ανθρωπιστική κρίση, που έχει δημιουργήσει η ισλαμική Μπόκο Χαραμ στην περιοχή, για λογαριασμό του πρακτορείου ανθρωπιστικών ειδήσεων IRIN.

 

Ιστοσελίδα: Www.fragkiskamegaloudi.com

Blog: www.franmeg.blogspot.com

 

Φωτογραφίες: ©Φραγκίσκα Μεγαλούδη