Φονικές Λίμνες: Επικίνδυνα Νερά Απαράμιλλης Ομορφιάς

Οι περισσότερες λίμνες, ανά τον κόσμο, είναι συνήθως γαλήνια μέρη, που περιβάλλονται από ειδυλλιακά τοπία. Όμως, πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος…

Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς ή νερά με θανατηφόρο δυναμικό;

Οι περισσότερες λίμνες, ανά τον κόσμο, είναι συνήθως γαλήνια μέρη, που περιβάλλονται από ειδυλλιακά τοπία. Όμως, πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος…

Ένα βράδυ, σε κάποιο παραλίμνιο χωριό της Αφρικής επικρατούσε ησυχία. Ώσπου, μια πυκνή ομίχλη εμφανίστηκε ξαφνικά και κάλυψε τα πάντα. Οι ντόπιοι έτρεχαν να ξεφύγουν από τον θανάσιμο κλοιό της, γιατί δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Δεν είναι παραμύθι, αλλά πραγματικό γεγονός, που συνέβη τον Αύγουστο του 1986 στη λίμνη Nyos του Καμερούν και κόστισε τη ζωή σε 1700 ανθρώπους.

Δύο χρόνια πριν, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη λίμνη Monoun, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Nyos. Η ύπαρξη δηλητηριωδών αερίων, που αναδύονται από τα ηφαιστειακά πετρώματα στον πυθμένα των λιμνών ήταν η αιτία, που σκόρπισε το θάνατο.

Νερά που σκοτώνουν

Οι Nyos και Monoun δεν είναι οι μοναδικές επικίνδυνες λίμνες. Φονικές λίμνες υπάρχουν σε πολλά σημεία του πλανήτη και δημιουργήθηκαν από τη φύση (π.χ. εκρήξεις ηφαιστείων) και τον άνθρωπο (π.χ. μόλυνση). 

Ας γνωρίσουμε μερικές:

Horseshoe Lake, Η.Π.Α.

Το διοξείδιο του άνθρακα στη λίμνη Horseshoe της Καλιφόρνια είναι 95 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό όριο. Ένα σπίρτο, για παράδειγμα, δεν ανάβει ούτε σε μια μικρή λακκούβα στο έδαφος εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Το 2006, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στη σπηλιά, που επέλεξαν για βραδινό καταφύγιο.

Horseshoe Lake-Unique life

Boiling Lake, Δομινίκα

Η λίμνη Boiling είναι όμορφη, όπως κάθε τι θανατηφόρο. Η θερμοκρασία του νερού της “λίμνης που βράζει” είναι μεταξύ 82 και 92 oC, κι αυτό μόνο στις ακτές της. Αυτές είναι οι γνωστές φουμαρόλες, ηφαιστειογενείς δηλαδή περιοχές από τις οποίες διαχέονται δηλητηριώδη αέρια και υδρατμοί, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε 800 oC θερμοκρασία. 

Boiling Lake- Unique life

Yellowstone Lake, Η.Π.Α.

Το 2003, η χαρτογράφηση του πυθμένα της Yellowstone Lake στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο, ανέδειξε ένα εξαιρετικά ενεργό ηφαιστειακό πεδίο –αντιληπτό άλλωστε και από τους περίφημους θερμοπίδακες– που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε “υδροθερμικές εκρήξεις”. Βέβαια, κάτι παρόμοιο έχει να συμβεί εδώ και πολλές χιλιετίες, αλλά αρκεί ένας μικρός σεισμός, για να ενεργοποιήσει το υπάρχον θανατηφόρο δυναμικό της λίμνης.

Yellowstone Lake-Unique life

Mount Rainier Crater Lake, Η.Π.Α.

Ο κρατήρας-λίμνη στην κορυφή του βουνού Rainier (110 χλμ. από το Σιάτλ)  είναι συνήθως σκεπασμένος από χιόνι και πάγο. Το θεϊκό οξύ, που σχηματίζεται από τα ηφαιστειακά αέρια και το νερό της λίμνης, κατατρώει τα πετρώματα του βουνού. Κάποια στιγμή τα πετρώματα αυτά θα καταρρεύσουν προκαλώντας ένα lahar, δηλαδή ένα “τσουνάμι” από πολτό λάσπης, πέτρας και πάγου. Το τελευταίο lahar συνέβη πριν από 500 χρόνια. Αν ξανασυμβεί, τότε οι 100.000 ψυχές του Σιάτλ θα θαφτούν κάτω από τόνους ηφαιστειακής λάσπης. 

Mount Rainier Crater Lake-Unique life

Lakes Mono (Η.Π.Α.) και Karachay (Ρωσία)

Η λίμνη Mono ήταν ένας υγιής υγρότοπος τη δεκαετία του 1940. Σήμερα, μια από τις αρχαιότερες λίμνες της Βόρειας Αμερικής είναι ένα δηλητηριασμένο μέρος, με νερά που περιέχουν χλωριούχα, ανθρακικά και θειϊκά άλατα. Η λίμνη Karachay πάλι είναι μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές της γης, καθώς για πολλά χρόνια ήταν ο “πυρηνικός σκουπιδότοπος” της Ρωσίας. Σήμερα, είναι μάλλον ένας νεκρός τόπος αφού οι περισσότεροι από τους κατοίκους που ζούσαν στην περιοχή έχουν μετεγκατασταθεί.

λίμνες Lake Mono-Unique life

Πώς να τα βάλει κανείς με τα ηφαίστεια και τη φύση; Κι όμως!

Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανοησίας του ανθρώπου, με θανάσιμες συνέπειες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη.

 

 

Φωτογραφίες: bearfootcreative.photoshelter.com, wondermondo.com, zastavki.com, wonderopolis.org, worldsincredible.blogspot.gr