Φλωρεντία: Η Πόλη Των Μεγάλων Ποιητών Και Εικαστικών

Βόλτες κάτω από το φεγγάρι στις όχθες του Άρνου, σεργιάνι στα μεσαιωνικά καλντερίμια, επισκέψεις στα πολυάριθμα παλάτια και μουσεία είναι κάποια μόνο στοιχεία του υπέροχου καμβά της τοσκανέζικης πρωτεύουσας. Στην πόλη των μεγάλων ποιητών και των εικαστικών μπορεί κανείς να απολαύσει μια φανταστική περιπλάνηση ανά τους αιώνες, μιας και η Φλωρεντία δεσπόζει περήφανη στον πυρήνα της ιστορίας των τεχνών και των γραμμάτων.

Με δεδομένο ότι εκεί έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo), ο Μποττιτσέλι (Sandro Botticelli), ο Δάντης (Dante Alighieri),  ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci), ο Μακιαβέλι (Niccolò Machiavelli) και ο Ούγο Φόσκολο (Ugo Foscolo), μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πόσοι πολιτιστικοί θησαυροί αποκαλύπτονται στον επισκέπτη.

Η Gallery Uffizi, είναι από τις πιο διάσημες ευρωπαϊκές πινακοθήκες και τη συλλογή κοσμεί η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι, καθώς και άλλα σπουδαία έργα ζωγράφων όπως Ραφαήλ, Τζιότο, Καραβάτζιο, Τζεντιλέσκι. 

palazzo-vecchio-planetware.com

Πολύ κοντά βρίσκεται και το αναγεννησιακό Palazzo Vecchio, που στεγάζεται η δημαρχία και στην περίβολό του, βρίσκεται αντίγραφο του εντυπωσιακού αγάλματος του Δαβίδ του Μικελάντζελο, στη θέση όπου υπήρχε το πρωτότυπο. Το αυθεντικό κομψοτέχνημα μπορεί να θαυμάσει κανείς στην Γκαλερί της Ακαδημίας. Ταυτόχρονα, στο Palazzo Pitti -παλιό ανάκτορο- υπάρχουν αρκετές συλλογές, όπως εκείνες της βασιλικής οικογένειας των Μεδίκων. Το Pitti ενώνεται με το Uffizi, μέσω της στοάς Βαζάρι, που περνά πάνω από την πανέμορφη Ponte Vecchio, το παραμυθένιο στολίδι του ποταμού.

Στο ιστορικό κέντρο δεσπόζει ο θαυμάσιος καθεδρικός του Μπρουνελέσκι, Santa Maria del Fiore, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του. Στο Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη εντοπίζονται οι Χρυσές Πόρτες του Παραδείσου του Γκιμπέρτι, με αναπαραστάσεις βιβλικών σκηνών. Πρόκειται για αντίγραφα, αφού τα αυθεντικά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Όπερας. Μια σημαντική εκκλησία γοτθικής αρχιτεκτονικής είναι η Santa Croce στην απέναντι όχθη.

Εκτός από τις πολιτιστικές περιηγήσεις μία επίσκεψη στους λόφους της πόλης, για πανοραμική θέα, καθίσταται απαραίτητη πριν ή μετά από ένα aperitivo ή ένα παραδοσιακό δείπνο στα αναρίθμητα φλωρεντινά μπαρ και εστιατόρια.

Όποιος αφεθεί στην αναγεννησιακή μαγεία της Φλωρεντίας, κάποια στιγμή θα θελήσει να επιστρέψει, για να του αποκαλύψει ακόμα περισσότερα γοητευτικά μυστικά της.

 

 

Φωτογραφία: hifipanda.com, planetware.com