Οι Χάτζα ή Χατζάμπε,  είναι μία φυλή της βόρειας Τανζανίας και ίσως οι μόνοι Ιθαγενείς, που επιμένουν να ζουν όπως ζούσαν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι πριν 10.000 χρόνια, οι άντρες  κυνηγώντας με τόξα, βέλη και μαχαίρια και οι γυναίκες  μαζεύοντας χόρτα και φρούτα από τα δέντρα.

Χρησιμοποιούν σπηλιές ή φυλλωσιές στο έδαφος για τη διαμονή τους,  εξασφαλίζουν το φαγητό τους με χειροποίητα τόξα και βέλη (με δηλητήριο από αγκάθια τριαντάφυλλου), τρώνε πτηνά, βουβάλια, μπαμπουίνους και αντιλόπες, σκεπάζονται με δέρματα ζώων ή κουρέλια και παράγουν φάρμακα, που γιατρεύουν βαριές ασθένειες, από φυσικά προϊόντα.

Hadza_montage 1

Δεν κυνηγούν πάνω από πέντε με έξι ώρες  καθημερινά και έτσι διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, στον οποίο καπνίζουν και χαλαρώνουν κάτω από τις ακακίες, ακονίζοντας τα βέλη τους στη λίμνη Εγιάσι, στο βόρειο τμήμα της Τανζανίας.

Χώρια κάθονται οι γυναίκες, που είναι ανεξάρτητες και έχουν την ελευθερία να παντρευτούν αλλά και να χωρίσουν, φτιάχνοντας κολιέ, μπρασελέ κ.ά. Τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο και γενικά η φυλή δεν θέλει να αναμιγνύεται με τις άλλες της περιοχής. 

2

Η γλώσσα τους είναι γεμάτη δύσκολες λέξεις και θεωρείται από τους ειδικούς ως η παλιότερη, που χρησιμοποιείται ακόμη από τον άνθρωπο.

Είναι μονογαμικοί και αυτός ίσως είναι και ο λόγος, που είναι φυλή υπό εξαφάνιση, αφού πρόκειται για 700-800 άτομα συνολικά. Παρά το γεγονός ότι είναι αποκομμένοι από οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού είναι φιλικοί προς τους άλλους ανθρώπους.

ΦΥΛΗ ΧΑΤΖΑ (1)

Είναι απλοί άνθρωποι, που χαίρονται τη ζωή με απλότητα κι ελευθερία, αλλά χωρίς άγχος. Η μόνη τους έγνοια, είναι το φαγητό και κοπιάζουν καθημερινά γι’ αυτό.

Τα τελευταία 50 χρόνια  η γη τους έχει καταληφθεί από κτηνοτρόφους, που διώχνουν το κυνήγι τους, αλλά και από αγρότες, που κόβουν τα δάση για να φτιάξουν καλλιέργειες.

ΦΥΛΗ ΧΑΤΖΑ (5)

Μαθαίνοντας για τη φυλή Χάτζα, σκεφτόμουν πόσο απέχουμε από αυτούς! Τα έχουμε όλα σε αφθονία και γινόμαστε όλο και πιο άπληστοι, όταν αυτοί καταφέρνουν να ζουν έχοντας ελάχιστες ανάγκες. Χωρίς μέσα, χωρίς τεχνολογία, χωρίς νερό και ηλεκτρισμό χωρίς τίποτα. Απόλυτα προϊστορικά!

The evolution of Diet. The lifestyle and food habits of the Hadza people, the world's last full-time hunter-gatherer community, living in temporary camps around the Yaeda valley, in Tanzania. The main activities of the community include hunting for wildlife using only bow and arrows, digging for tubers, honey collecting and picking wild berries.

Εάν εμείς έπρεπε να ζήσουμε για λίγο εκεί, αλήθεια πόσο πιστεύετε ότι θα αντέχαμε να απαρνηθούμε τον υλικό τρόπο ζωής μας και να μιμηθούμε τον δικό τους;

 

 

Πηγές: philosophy.dept.shef.ac.uk, africa.com, hadzafund.org, thehadzalastofthefirst.com, wikiwand.com

Φωτογραφίες: wikimedia.org, flyladylori.com, nationalgeographic.com, zntanzania.files.wordpress.com, lifeforcemagazine.com, proof.nationalgeographic.com