Οι Χάμαρ είναι μία από τις πιο γνωστές φυλές της νοτιοδυτικής Αιθιοπίας που ζουν στην περιφέρεια Χάμερ, μια εύφορη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Όμο. Πρόκειται για μια φυλή με μοναδικές τελετές, με αυτή των γυναικών να ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Χαρακτηριστικό της εμφάνισης των γυναικών είναι τα ιδιαίτερα καφεκόκκινα μαλλιά τους, τα οποία φτιάχνουν με ένα μίγμα από βούτυρο, χώμα, κόκκινες μεταλλικές χρωστικές ουσίες και άλλα υλικά. 

6

Μια φυλή που φέρει μέχρι και σήμερα αρχαίες παραδόσεις και έθιμα, που διαθέτουν στοιχεία πολιτισμικής αναφοράς και ίχνη ιστορικής συνέχειας πολύ πριν από την 3η χιλιετία π.Χ. Μια κουλτούρα που απέχει μίλια από την δυτική παράδοση των τελευταίων αιώνων. Ένας τελείως διαφορετικός κόσμος…

Στο πλαίσιο μιας κληρονομιάς, που θέλει τις γυναίκες να δέχονται ξυλοδαρμό από τους άντρες, μεγάλα κόκκινα και μαύρα σημάδια καλύπτουν τις πλάτες των γυναικών που ανήκουν στη φυλή Χάμαρ της Αιθιοπίας. Οι άντρες μαστιγώνουν τις γυναίκες για να τις μυήσουν στον πόνο και την αντοχή. Σύμφωνα με το BBC, μαστιγώνονται σε μία ειδική τελετή, που διοργανώνεται κατά την ενηλικίωσή τους, για να αποδείξουν την αγάπη και την αφοσίωση προς τους συγγενείς τους. Θεωρούνται οι πιο σκληραγωγημένες και ανθεκτικές στον πόνο γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

4

Ο άνδρας του ζεύγους, σύμφωνα με την παράδοση, έχει το δικαίωμα να χτυπάει τη γυναίκα του όποτε θέλει. Ωστόσο, χάνει το δικαίωμα αυτό όταν η οικογένεια αποκτήσει πάνω από 2 παιδιά. Οι άντρες μπορούν να έχουν 3 με 4 συζύγους ενώ οι γυναίκες μόνο έναν άντρα.

7

Οι γυναίκες και τα κορίτσια καλλιεργούν σπόρους και είναι υπεύθυνες για τη συλλογή νερού, τη μαγειρική και την ανατροφή των παιδιών. Οι ίδιες, παντρεύονται σε ηλικία 17 ετών. Από την άλλη, οι νέοι άντρες δουλεύουν στις καλλιέργειες και προστατεύουν τα κοπάδια, ενώ οι μεγαλύτεροι είναι υπεύθυνοι για τα κοπάδια και τα μελίσσια. Στη φυλή υπάρχει σαφής διαχωρισμός στην εργασία, με βάση το φύλο και την ηλικία. Μόλις εφτά άτομα έχουν λάβει ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην ιστορία της φυλής Χάμαρ.

5

Σήμερα, επιβιώνουν περίπου 15.000 με 20.000 μέλη της φυλής Χάμαρ και η οικονομία τους βασίζεται κυρίως στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Τα τελευταία χρόνια πολλά μέλη της φυλής μετακομίζουν σε μεγαλύτερες πόλεις και απαρνιούνται τις παραδοσιακές βίαιες τελετές. Αφού κάποιοι όμως έκαναν το ξεκίνημα και έφυγαν γιατί δεν το κάνουν όλοι; Αξίζει να συνεχίσουν να ζουν έτσι; Και τελικά, υπάρχει άραγε τρόπος, ώστε αυτές οι γυναίκες να πάψουν να υποφέρουν;

 

 

 

Πηγές: wikipedia.org, bbc.co.uk, dailymail.co.uk, beforethey.com

Φωτογραφίες: beforethey.com, kemmyokpaka.blogspot.gr, nationalgeographic.com, newsbeast.gr, followsallysdrift.files.wordpress.com