Μάθετε για το περιβάλλον κι αγαπήστε τη φύση, ικανοποιώντας τις οικολογικές σας ανησυχίες!

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο, στην οδό Αγίων Ασωμάτων, στεγάζεται η Οικολογική Βιβλιοθήκη Ευώνυμος. Πριν από 21 χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε το νεοκλασικό κτίριο στην “Επιστημονική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος”, ώστε να στεγάσει ένα προσωπικό αρχείο, αποτελούμενο από βιβλία και περιοδικά οικολογικού περιεχομένου. Σήμερα, οι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων της Βιβλιοθήκης ανέρχονται περίπου στις 95.000 εγγραφές.

Η θεματολογία της βιβλιοθήκης καλύπτει κυρίως τους τομείς της οικολογίας και του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για μια ειδική βιβλιοθήκη. Επιπλέον, φιλοξενεί υλικό άλλων κλάδων, που σχετίζονται με την οικολογία, όπως:

  • ανακύκλωση,
  • φύση,
  • παραδοσιακή γεωργία,
  • περιβαλλοντική εκπαίδευση,
  • πολεοδομία,
  • ιστορία,
  • γεωγραφία

Ένας τομέας της βιβλιοθήκης φιλοξενεί βιβλία, φυλλάδια, χάρτες πριν το 1950. Ένας μεγάλος αριθμός άρθρων σε περιοδικά καλύπτει τη σύγχρονη έρευνα“, μας εξηγεί η κ. Μαρία Βελισσαρίου, η βιβλιοθηκονόμος της Ευωνύμου.

Αν και η Ευώνυμος είναι μια ειδική βιβλιοθήκη, το πλούσιο υλικό της δεν περιορίζεται μόνο σε επιστημονικά βιβλία. Απευθύνεται και στο ευρύ κοινό. Άλλωστε, σχεδόν ολόκληρο το υλικό της βιβλιοθήκης είναι ελληνόγλωσσο.

Εκτός από το ειδικό κοινό, φοιτητές και ερευνητές, που επισκέπτονται την βιβλιοθήκη για ερευνητικούς σκοπούς, υπάρχουν και άνθρωποι με οικολογικές ανησυχίες που αναζητούν πρόσβαση στη γνώση. Θέματα που απασχολούν το μη επιστημονικό κοινό, που επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Υπάρχει υλικό, που καλύπτει εκτενώς αυτά τα θέματα.” επισημαίνει η κ. Βελισσαρίου.

Μέχρι σήμερα η βιβλιοθήκη έχει δεχτεί πλήθος επισκεπτών, ορειβατικούς συλλόγους, σχολεία καθώς και 22.000 μεμονωμένους επισκέπτες.

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε εργάσιμο απόγευμα από τις 4 έως τις 8 μ.μ. Επιπλέον, η πρόσφατα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της, η οποία λειτουργεί σε τέσσερις γλώσσες, εμπλουτίστηκε με νέο υλικό.

 

 

Φωτογραφία: plus.google.com