Εθνική Λυρική Σκηνή: Με Το Βλέμμα Στη Νέα Εποχή

Η σεζόν 2015-2016 είναι ο “επίλογος” μιας σημαντικής εποχής για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πολύ σύντομα, όμως, το 2017, μία νέα εποχή θα ανατείλει.

Η σεζόν 2015-2016 είναι ο “επίλογος” μιας σημαντικής εποχής για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος δημιουργίας, ο οποίος φέρει ως έμβλημα το θέατρο “Ολύμπια” επί της οδού Ακαδημίας, όπου για περισσότερο από μισό αιώνα, το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει κυρίως όπερες, μπαλέτα και χοροδράματα.

Τα τελευταία χρόνια ήδη πολλά είχαν αλλάξει στη διαχείριση του οργανισμού. Είχε επιδείξει περισσότερη εξωστρέφεια, με διάφορες δημιουργικές δράσεις, πέρα από τα στενά όρια της θεατρικής σκηνής, αρκετές καινοτομίες και είχε κάνει ένα γενικότερο άνοιγμα προς την κοινωνία.

Αυτό είχε ως συνέπεια την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων θεατών και της όπερας, ενός πολιτιστικού προϊόντος, που στη χώρα μας δεν χαίρει ευρείας κατανάλωσης.

Πολύ σύντομα, όμως, το 2017, μία νέα εποχή θα ανατείλει για τη Λυρική Σκηνή. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην πολυσυζητημένη μετεγκατάστασή της στο Φαληρικό Δέλτα και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Πάρκο “Σταύρος Νιάρχος”. Εκεί, εκτός από ένα υπερσύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών νέο κτίριο, το οποίο θα διαθέτει δύο σκηνές, η ΕΛΣ θα αποκαλύψει εντελώς το νέο της πρόσωπο, με:

  • διεθνείς συνεργασίες,
  • ανανέωση ρεπερτορίου,
  • αναθέσεις σε νέους καλλιτέχνες,
  • ακόμη περισσότερη εξωστρέφεια,
  • δημιουργία ειδικών προγραμμάτων και δράσεων.

Φυσικά, η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους τους ιθύνοντες, οι οποίοι έχουν ήδη σχεδιάσει ειδικές τιμές για όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Έχει τεράστια σημασία η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός του πιο μεγάλου Λυρικού θεάτρου, καθώς είναι βασική η θέση του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και στη γενική εικόνα της πολιτιστικής μας παραγωγής προς τα έξω.

Διανύοντας λοιπόν, την τελευταία χρονιά, που η Λυρική θα βρίσκεται στο αθηναϊκό κέντρο, το φετινό ρεπερτόριο, έχει το χαρακτήρα μιας επισκόπησης, αφού αποτελείται κυρίως από επαναλήψεις επιτυχημένων παραγωγών, που άφησαν το δικό τους στίγμα, αλλά και σημαντικές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα: “Μοντέκκοι και Καπουλέτοι” του Μπελίνι (σε συνεργασία με Βενετία και Βερόνα), “Μποέμ“, “Καρυοθραύστης“, “Μαγικός Αυλός“, “Μαντάμα Μπατερφλάι“, “Κουρέας της Σεβίλλης“, “Ριγολέττος“, “Αΐντα” και “Κάρμεν” για το Φεστιβάλ Αθήνων 2016, καθώς και η “Φόνισσα”, που αποτελεί απευθείας ανάθεση δημιουργίας από τη Λυρική στον Γιώργο Κουμεντάκη, ο οποίος είχε κάνει μεγάλη αίσθηση στην πρώτη επαφή με το κοινό.

Ταυτόχρονα, ένα πλήθος παράλληλων δράσεων, όπως δωρεάν εκδηλώσεις στο φουαγιέ της Λυρικής ή η “Όπερα της Βαλίτσας“, θα πλαισιώνει δημιουργικά το κεντρικό πρόγραμμα και το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα.

 

Φωτογραφία: nationalopera.gr