Έθιμα Χριστουγέννων Και Πρωτοχρονιάς Στην Ελλάδα

Φωτογραφία: travelstyle.gr

Λέγεται ότι την παραμονή των Χριστουγέννων οι καλικάτζαροι ταξιδεύουν με τη χρυσή τους βάρκα ή με καρυδότσουφλα από τον Άδη στον κόσμο των ζωντανών και τρυπώνουν από την καμινάδα του τζακιού, για να πειράξουν τους ανθρώπους.  

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, για να προστατευτούν από τα δαιμόνια, παντρεύουν τη φωτιά. Παίρνουν ένα ξύλο από δέντρο με θηλυκό όνομα (αγριοκερασιά) και ένα από δέντρο με αρσενικό όνομα (κέδρος) και τα καίνε στο τζάκι. Στη Μακεδονία, αντί για το έθιμο του παντρέματος, καίνε ένα μεγάλο κούτσουρο, το Χριστόξυλο, ώστε να προφυλαχτεί το σπίτι και τα χωράφια. Άλλοτε, για να μην κατεβαίνουν οι καλικάτζαροι από την καπνοδόχο, τοποθετούν δώδεκα αδράχτια στο τζάκι.

Τα χαράματα των Χριστουγέννων ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι κοπέλες πηγαίνουν αμίλητες στην πιο κοντινή βρύση, για να κλέψουν το άκραντο (αμίλητο δηλαδή) νερό. Εκείνη που θα φτάσει πρώτη θα είναι και η πιο τυχερή της νέας χρονιάς. Έπειτα, αλείφουν τη βρύση με μέλι, για να είναι η ζωή τους γλυκιά και την «ταΐζουν» με βούτυρο, όσπρια και κλαδιά ελιάς, για να έχουν καλή σοδειά. Μετά, επιστρέφουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες, μέχρι όλη η οικογένεια να πιεί από το άκραντο νερό.

Στην Κεφαλονιά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνουν ο ένας τον άλλον, τραγουδώντας. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα περιμένουν ξάγρυπνοι τον Άγιο Βασίλη με ορθάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους.

Επίσης, από το φθινόπωρο, στις εξώπορτες κρεμούν ένα ρόδι. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, το σπάνε, για να πεταχτούν οι σπόροι του. Όσοι σπόροι ξεχωρίσουν, τόσες ευχές θα πραγματοποιηθούν τη νέα χρονιά.

Όταν φύγει ο παλιός χρόνος, σε κάποια χωριά πετάνε ξωπίσω τους ένα παλιοπάπουτσο, για να τον ξεφορτωθούν. Τέλος, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, φροντίζουν κατά το πρωινό πλύσιμο να αγγίξουν το πρόσωπό τους με ένα κομμάτι σίδερο για να έχουν καλή υγεία.