Σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούν να βάζουν στην κουζίνα τους και κατ’ επέκταση στο στομάχι τους “εργαστηριακό” κρέας.

Καλύτερη ζωή με λιγότερο κρέας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση κρέατος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε Έλληνας τρώει ετησίως, κατά μέσο όρο, 75 κιλά κρέατος. Ιστορικά κατάλοιπα θα πει κάποιος. Ασαφής άποψη. Εντούτοις, με το παρόν και το μέλλον τι γίνεται;

Φωνές από διάφορες μεριές προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως λιγότερο κρέας σημαίνει υγιέστερη ζωή. Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με την παραπάνω άποψη. Επειδή, όμως, είμαστε λαός της υπερβολής και των ακρών, η λέξη κλειδί στην παραπάνω πρόταση είναι “λιγότερο”. Δεν απαιτείται να γίνετε χορτοφάγοι. Απλά, ελέγξτε τι, από πού και πόσο κρέας τρώτε.

Κρέας από επιστημονικά εργαστήρια κατευθείαν στο πιάτο σας

Η υπερκατανάλωση κρέατος έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο φυσικό περιβάλλον, αν αναλογιστούμε για παράδειγμα το μεγάλο αποτύπωμα της παγκόσμιας κτηνοτροφίας σε “αέρια θερμοκηπίου” και στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

1

Ίσως, η λύση να αποτελείται από δύο λέξεις: ισορροπημένη διατροφή. Όμως, τα παραπάνω επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν προσφάτως για την προώθηση κρέατος, που θα παράγεται σε επιστημονικά εργαστήρια. Σύντομα, το προϊόν αυτό θα φτάσει στα σουπερμάρκετς και στα τραπέζια μας.

Διατροφικός εφιάλτης ή καινοτομία;

Σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούν να βάζουν στην κουζίνα τους και κατ’ επέκταση στο στομάχι τους “εργαστηριακό” κρέας.

“Διατροφικός εφιάλτης”; Οι υπέρμαχοι της ιδέας, εντέχνως, παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα αυτής της “καινοτομίας”. Ποια είναι αυτά;

Το κρέας επειδή θα παράγεται από βλαστικά κύτταρα:

  • θα χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή-καλλιέργειά του σε σχέση με τις συμβατικές κτηνοτροφικές μονάδες
  • θα εκλύει 96% λιγότερα “αέρια θερμοκηπίου” στο περιβάλλον και
  • θα απαιτεί 99% λιγότερη γη, αφού καταργείται η ανάγκη της κτηνοτροφίας.

Ποιοτική Κτηνοτροφία

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για την ελληνική, την αγιορείτικη, τη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζουμε την ανωτερότητα των τοπικών ποικιλιών σε θέματα οργανοληπτικών ιδιοτήτων, προσαρμοστικότητας, αναγκών άρδευσης κλπ. σε σχέση με τα εμπορικά υβρίδια.

Σήμερα, η γεωργία και η κτηνοτροφία συρρικνώνονται δραματικά, αντιμετωπίζοντας παθητικά και χωρίς στρατηγική τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και της παγκοσμιοποίησης. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα ο αγροτικός κόσμος να βρει τον δικό του βηματισμό, σύγχρονο και ολοκληρωμένο, συμβατό με τον τόπο και τη μακρά παράδοση, που διαθέτει, για τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, διασφαλίζοντας βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητα ζωής

Οι παραπάνω παράγοντες είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν κάποιες προοπτικές για ένα υγιέστερο μέλλον όλων μας.

 

Φωτογραφίες: impossiblefoods.com, worldwatch.org