Η λίστα με τις βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο είναι αναρίθμητη, βιβλιοθήκες ακαδημαϊκές, σχολικές, σύγχρονες. Ποιος όμως έχει βρεθεί σε κινητή και μάλιστα «ζωντανή βιβλιοθήκη»; Το διεθνές κίνημα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε από ομάδα Δανών ακτιβιστών το 2000 στο Μουσικό Φεστιβάλ Roskilde ως απάντηση στη βία, αποκτώντας πλέον έδρες σε τουλάχιστον 60 χώρες. Τμήμα του κινήματος αποτελεί και η Ελλάδα, η οποία το Φλεβάρη του 2010 διεξήγαγε την πρώτη της πιλοτική προσπάθεια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο τρόπος λειτουργίας της Ζωντανής Βιβλιοθήκης δεν διαφέρει ιδιαίτερα από μια κλασική βιβλιοθήκη. Το κοινό που προσέρχεται στις μέρες «ζωντανής ανάγνωσης» μπορεί να επιλέξει το «βιβλίο» που του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον, να το δανειστεί δωρεάν, για περίπου 30 λεπτά κι αφού το διαβάσει, να το επιστρέψει. Αυτό, που την καθιστά ξεχωριστή είναι ότι τα βιβλία της δεν είναι από χαρτί, αλλά από σάρκα και οστά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ανθρώπους-βιβλία, που αφηγούνται τις δικές τους ιδιαίτερες και προσωπικές ιστορίες. Βρίσκονται εκεί εθελοντικά, περιμένοντας να συζητήσουν και να δεχτούν τις ερωτήσεις των «αναγνωστών» τους, διατηρώντας πάντα την ευγένεια και την τήρηση του κανόνα από τους αναγνώστες, ότι δεν θα προκληθεί καμία φθορά στα «βιβλία» κατά τη διάρκεια του δανεισμού τους.  

Κοινωνικά στρώματα, φυλή, θρησκεία, φύλο, επάγγελμα, σεξουαλικός προσανατολισμός, αναπηρία  είναι μερικά από τα περιεχόμενα των «βιβλίων», μέσα σε ένα ευρύ πεδίο θεματολογίας. Κάποιοι από τους τίτλους, που θα βρείτε αναρτημένους προς επιλογή, είναι:

  • «Ζώντας (ορο)θετικά»
  •  «Ό,τι δεν βλέπω δεν φαίνεται, ό,τι φαίνεται το βλέπω, ενίοτε βλέπω και ότι δεν φαίνεται.»
  •  «Η ζωή μέσα από τα χέρια μου»
  • «Μισή, ή δυo φορές γυναίκα;»
  • «Azadi θα πει ελεύθερος» κ.ά.

Δομικά συστατικά του εγχειρήματος είναι η θετική προσέγγιση,  η ανεπιτήδευτη στάση κι ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των συντελεστών του. Αποτελεί μια καινοτόμα ιδέα, επενδυμένη με ειλικρίνεια, αμεσότητα, συναίσθημα και χιούμορ. Στόχος της είναι η διάλυση των στενών ορίων των στερεότυπων αντιλήψεων, το οποίο και πετυχαίνει. Όχι μόνο γιατί ενθαρρύνοντας τον διάλογο, βοηθάει στην κατανόηση της διαφορετικότητας, αλλά και επειδή προωθώντας την ευαισθητοποίηση, μειώνει τις κοινωνικές προκαταλήψεις και ενισχύει την αποδοχή του κόσμου. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ένα «βιβλίο» δεν πρέπει να το κρίνουμε από το εξώφυλλό του.

«Ζωντανά Βιβλία στα θρανία Vol.2» 29 Μαρτίου – Πετράλωνα, 76o  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 12:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. 

 

Πηγή: humanlibrary.gr

Φωτογραφία: juliewight.com