Επιστήμονες του πανεπιστημίου γνωστοποίησαν ότι έχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός “νέου” πλανήτη στο ηλιακό σύστημα.

Ο λόγος για τους αστρονόμους Konstantin Batygin και Mike Brown, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν αποδείξεις για την ύπαρξη ενός γιγάντιου πλανήτη, με ασυνήθιστη τροχιά στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι αυτές οι αποδείξεις βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις υπολογιστών και όχι σε απευθείας παρατήρηση.

Η θεωρία ότι ένας επιπλέον-ένατος πλανήτης -και όχι μόνο– υπάρχει στο ηλιακό σύστημα είναι πανάρχαια, καθώς τόσο οι Σουμέριοι, όσο και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μιλήσει πρώτοι γι΄αυτόν. Σήμερα οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με αυτό το ζήτημα διίστανται, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια απτή απόδειξη της ύπαρξής του.

Οι ονομασίες του άγνωστου πλανήτη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ένατος πλανήτης έχει αξιοπερίεργη τροχιά, ενώ μερικές από τις κατά καιρούς ονομασίες, που του έχουν αποδοθεί, είναι οι εξής: Nibiru, Πλανήτης Χ, Νέμεσις, Marduc, Xena, Sedna, Project Orpheus κ.ά.

Ενδείξεις για την ύπαρξη του ένατου πλανήτη

Πάντως, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξή του, εντούτοις υπάρχουν πολλές ενδείξεις.  Μία εξ’ αυτών αποτελεί ένα αντικείμενο, που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο IRAS (Infrared Astronomical Satellite) το 1983! Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το εύρημα από το τηλεσκόπιο SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) το 2003, οπότε και παρατηρήθηκε ένα τετάστιο αντικείμενο να περνάει δίπλα από τον Ήλιο.

Planet-9-Orbit-unique-life

Επιπλέον από τον Ιανουάριο του 2015 ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Caltech ανακάλυψαν ενδείξεις, οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όντως μπορεί να υπάρχει ένας “πλανήτης Χ” στο ηλιακό σύστημα. Μάλιστα ο πλανήτης, τον οποίο οι ερευνητές του Caltech αποκαλούν “Πλανήτη Εννιά”, έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα, ενώ η πλήρης περιστροφή του γύρω από τον ήλιο διαρκεί 10.000 με 20.000 χρόνια.

Η πιθανότητα ενός νέου πλανήτη αποτελεί σίγουρα μία συναρπαστική προοπτική”, είπε ο Jim Green, διευθυντής του πλανητικού επιστημονικού τομέα της NASA και πρόσθεσε: “Πάντως δεν πρόκειται για τον εντοπισμό ή την ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη. Είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστείς με βεβαιότητα την ύπαρξη του πλανήτη Χ. Αυτό που βρήκαμε είναι μία πρώιμη πρόβλεψη, βασισμένη σε μοντέλα που προέκυψαν από περιορισμένες παρατηρήσεις. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα”.

Παρόμοιες επιστημονικές παρατηρήσεις (μη εμπειρικές) είχαν οδηγήσει το 1846 στην ανακάλυψη του όγδοου πλανήτη του ηλιακού συστήματος, τον Ποσειδώνα, και ως εκ τούτου υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια η αστρονομία θα διαφωτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για την πλανητική μας γειτονιά.  

 

Φωτογραφίεςpics-about-space.com,  mashable.com