Εναλλακτικές Εξορμήσεις Σε Λίμνες Και Ποτάμια Της Ελλάδας

Η Ελλάδα διαθέτει θαυμάσια ακτογραμμή 13.600 χιλιομέτρων και γι’ αυτό το πρώτο που αποζητά κανείς να ταξιδέψει, είναι η θάλασσα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μέρη, που προσφέρονται για εναλλακτικές εκδρομές εξερεύνησης μιας οργιαστικής φύσης.

Λίμνη Τσιβλού

tsivloulake

Οι απόκοσμες πράσινες αποχρώσεις του νερού και η πυκνή βλάστηση είναι παράγοντες, που καθιστούν την Τσιβλού μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από κατολίσθηση και βρίσκεται στην Αχαΐα. Κοντά της εντοπίζονται το χωριό Ζαρούχλα και τα Καλάβρυτα.

Λίμνη Δόξα – Λίμνη Στυμφαλία

doksa.mythicalpeloponnese.gr

Τοπόσημα της ορεινής Κορινθίας, αποτελούν οι δύο λίμνες της, Δόξα και Στυμφαλία. Η πρώτη είναι τεχνητή και περιβάλλεται από ψηλά βουνά, ενώ στη μέση της υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Αρκετοί τολμηροί πραγματοποιούν εκεί θεαματικές καταδύσεις. Η Στυμφαλία έχει περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον, αφού σπάνια είδη πουλιών και ψαριών συναντώνται στο μήκος της. Λειτουργεί, επιπλέον, το Μουσείο Περιβάλλοντος του ΠΙΟΠ, που έχει ως στόχο την οικολογική ευαισθητοποίηση.

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake.gr

Σήμα κατατεθέν του νομού Καρδίτσας, η εκπάγλου ομορφιάς λίμνη, σαν βγαλμένη από κεντροευρωπαϊκό σκηνικό, είναι ιδανική για περιηγήσεις με βάρκα, καθώς και για δραστηριότητες, όπως εξερευνήσεις στους παλιούς νερόμυλους, τα λαογραφικά μουσεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Λίμνη Κερκίνη

kerkini-limni-schoolpress.sch.gr

Κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα υπάρχει ο βιότοπος της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται περί οικολογικού παραδείσου, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που δίνει την ευκαιρία για περιηγήσεις με καΐκι και φυσιοδιφικούς περιπάτους. Γύρω από τη λίμνη, υπάρχουν αρκετοί, που πουλούν τοπικά προϊόντα πάσης φύσεως. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε παγωτό από βουβαλίσιο γάλα.

Μικρή – Μεγάλη Πρέσπα

1a1213

Πάνω στα σύνορα το περιβαλλοντολογικό μνημείο της Φλώρινας δεσπόζει επιβλητικό. Πρόκειται για δύο λίμνες, με ιδιαίτερο οικολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ανήκουν στον εθνικό δρυμό Πρεσπών, που προστατεύεται με αυστηρούς νόμους και συμβάσεις.

Ορεστιάδα και Παμβώτιδα

limni-kastorias-orestiada

Απέχουν αρκετά μεταξύ τους, αλλά έχουν κάτι κοινό. Αποτελούν κομμάτια του σκηνικού δύο σημαντικών πόλεων: Καστοριάς και Ιωαννίνων. Ιδανικές για διάπλου με πλοιάρια προς αναζήτηση μοναστηριών, οικισμών και ιστορικών μνημείων, που βρίσκονται στις όχθες τους.

Άραχθος 

VIEWS OF GREECE/grviews@otenet.gr

Χαρακτηριστικό ηπειρώτικο ποτάμι, με νερά που ακόμα και σε καύσωνα διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά μήκος του συναντά κανείς τα φημισμένα γεφύρια της Ηπείρου. Προσφέρεται για σπορ, όπως rafting, canoeing και trekking.

Έβρος

evros_river

Το φυσικό ελληνοτουρκικό σύνορο αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο. Χωριά, που έχουν διατηρήσει τις λαογραφικές τους ιδιαιτερότητες, αρχαιολογικοί χώροι, λιμνοθάλασσες, συνθέτουν το σκηνικό της επίσκεψης στον θρακικό ποταμό.

Αχέροντας

acheron

Η μυθολογική πύλη για τον Κάτω Κόσμο είναι ένας προστατευμένος τόπος απίστευτης ομορφιάς, ιδανικός για τολμηρές καταβάσεις και αναζήτηση της περιπέτειας. Μέρη άξια προσοχής είναι τα χωριά Παραμυθιά, Μεσοπόταμος και Γλυκή.

Νέστος

nestos.gr

Χρυσοπράσινα νερά, πτηνά που ζουν αποκλειστικά εκεί, μαιανδρικοί σχηματισμοί σε διάφορα σημεία, κάνουν τον ορμητικό Νέστο μοναδικό για τους τολμηρούς, που θα θελήσουν να τον διασχίσουν. Πεζοπορικά αξιοθέατα τα λαξευμένα βράχια και μνημεία κοντά σε χωριά όπως Σταυρούπολη, Δαφνώνα και Νεοχώρι.

Βοϊδομάτης

Βοϊδομάτης

Το γκριζογάλανο ποτάμι με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης, διασχίζει τον εκθαμβωτικό δρυμό του Βίκου και προσφέρεται για πεζοπορία και διάφορα σπορ κατάβασης. Σε διάφορα σημεία θα συναντήσει κανείς χωριά, όπως Πάπιγκο, Κόνιτσα, Μονοδένδρι κ.ά.

Βουραϊκός

vouraikos.wondergreece.gr

Τέλειος για πεζοπορία, ο ποταμός-συνώνυμο του Οδοντωτού, μιας και η διαδρομή τους είναι παράλληλη, ενδείκνυται για μια φυσιολατρική κατάβαση, με αφετηρία το Μεγάλο Σπήλαιο ως το όμορφο θαλασσοχώρι του Διακοφτού.

 

 

Φωτογραφίες: mythicalpeloponnese.gr, plastiras-lake.gr, schoolpress.sch.gr, wondergreece.gr, nestos.gr, travelstyle.gr