Εμπλουτίστε Τη Διατροφή Σας Μαγειρεύοντας “Eναλλακτικά”

Ένα διαφορετικό μενού, με βάση τους θησαυρούς της ελληνικής Φύσης σε συναρπαστικούς γευστικούς συνδυασμούς!

Εσείς θα δοκιμάζατε κάτι καινούργιο στο τραπέζι σας; Όπως, για παράδειγμα, προϊόντα από εναλλακτικές καλλιέργειες φυτών, που έχουν υψηλή διατροφική αξία; Ορισμένα από αυτά τα αυτοφυή φυτά έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα και κάποια άλλα σε χώρες μακρινές. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν σας λέγαμε πως όλα παράγονται πλέον στη Ελλάδα;

Ο φίλος του θεού Ερμή

Ένα ντοκιμαντέρ του βοτανολόγου James Wong (1981-) ξεκινάει κάπως έτσι “…καθώς ο Ερμής εξασκούνταν στη δισκοβολία τραυμάτισε θανάσιμα τον θνητό φίλο του Κρόκο […] στενοχωρήθηκε αφάνταστα και αποφάσισε να χαρίσει την αθανασία στον Κρόκο, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα πανέμορφο μωβ λουλούδι και το αίμα του σε τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού…”. Ο κρόκος (saffron) είναι ένα από τα πλέον ωφέλιμα μπαχαρικά με πολλαπλές χρήσεις, από τη μαγειρική έως την αρωματοποιία, και η καλύτερη ποικιλία του παράγεται εδώ, στη χώρα μας.

saffron-unique-life

Το “μούρο της ευτυχίας”

Το goji berry (Lycium chinense) έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα (2.800 π.Χ.) και πιο συγκεκριμένα στη Βορειοδυτική Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, οι εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν έδαφος στην “Ελλάδα της κρίσης” και το goji berry δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Μια ομάδα παραγωγών σε συνεργασία με διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιούργησαν ένα συνεταιρισμό παραγωγής και διακίνησης σχετικών προϊόντων.

Goji Berry-Levanta-unique-life

Το “ιερό φρούτο των Ιμαλαῒων”

Πολλοί επιστήμονες κατατάσσουν το Ιπποφαές (Hippophae L.) ανάμεσα στα πρώτα θεραπευτικά φυτά στον κόσμο. Οι καρποί του έχουν πλούσια αναλγητική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Β, C, Ε) και ακόρεστα λιπαρά οξέα.

uniquelife

Σίγουρα οι παραγωγοί θα έχουν πολλά να πουν για τις προσπάθειες τους και τα πρώτα αποτελέσματα. Ας δούμε, όμως, τι έχει να πει και ένας Chef, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο όλης αυτής της αλυσίδας.

Οι δημιουργίες του Chef, Θοδωρή Καραθανάση, με προϊόντα εναλλακτικών καλλιεργειών είναι πλέον γνωστές σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του James Wong.

“Δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν ήμουν μικρός, το χρυσό χρώμα από τα στάχυα που κάλυπταν τους καλοκαιρινούς μήνες την περιοχή νότια της Κοζάνης και, βεβαίως, την κάπνα από το κάψιμο των καλαμιών στις αρχές κάθε φθινοπώρου”, θυμάται ο Chef.

Τα πράγματα, όμως, έχουν πια αλλάξει

Αν επισκεφτείτε την περιοχή σήμερα θα δείτε ένα διαφορετικό τοπίο. Τα χρώματα έχουν αλλάξει, υπάρχει το απαλό μωβ του κρόκου και το αριστοκρατικό μωβ της λεβάντας, το κίτρινο του ιπποφαούς και το κόκκινο των goji berries.

Chef-Thodoris-Karathanasis-unique-life

Chef, Θοδωρή Καραθανάση

Μια στροφή στις εναλλακτικές καλλιέργειες

Δεν ξέρω αν αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή όχι. Το θέμα είναι πως ορισμένοι αποφάσισαν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά αναπτυξιακά μοντέλα και το ζητούμενο τώρα είναι να ευοδωθούν οι προσπάθειες τους. Σε ότι με αφορά, προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου να αναδείξω, στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή σεμινάρια, τα ιδιαίτερα αυτά προϊόντα, που παράγονται στον τόπο μας, καθώς επίσης και άλλα αγαθά, που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση, όπως τα άγρια μανιτάρια, η “τροφή των θεών”, αρκεί βέβαια να ξέρεις να τα διαλέγεις. 

Υπάρχει “εναλλακτική” και “υγιεινή” διατροφή;

Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα αυτά διατηρούν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, όταν καταναλώνονται φρέσκα και ωμά. Είναι άλλο ένα ρόφημα με ιπποφαές, άλλο μια σαλάτα με goji berries και κάτι τελείως το διαφορετικό τα ravioli με κρέμα γάλακτος και κρόκο. Εγώ, θα αναφερόμουν περισσότερο στον εμπλουτισμό της διατροφής μας.

Τι έχει, λοιπόν, να μας προτείνει ο Chef;

Επιλέξαμε μερικά χαρακτηριστικά πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο Beer Bar Restaurant  Τρυποκάρυδος, όπως:

Και για επιδόρπιο;

uniquelife

Ολόφρεσκο παγωτό με κρόκο Κοζάνης, μέλι και καρύδια, ή

uniquelife

Mousse γιαουρτιού με ψίχα αμυγδάλου και σιρόπι από κρόκο Κοζάνης, lime και goji berry.

Καλή όρεξη! 

 

Φωτογραφίες: από το προσωπικό αρχείο του ©Θοδωρή Καραθανάση