Έλληνες Νομπελίστες: Θα Προστεθούν Φέτος Στη Λίστα Οι Κάτοικοι Της Λέσβου;

Ο άθλος των Ελλήνων νησιωτών αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου ίσως ανταμειφθούν με το Νόμπελ Ειρήνης … Τους αξίζει! 

Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη ένα ψήφισμα πολιτών στον ιστότοπο avaaz.org, το οποίο προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης τους κατοίκους της Λέσβου. Αν η υποψηφιότητα προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα παίρνει το Νόμπελ Ειρήνης και η τρίτη φορά που ένα βραβείο Νόμπελ πάει στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες Νομπελίστες

Παρότι η Ελλάδα γέννησε αρκετούς αξιόλογους επιστήμονες, πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες και μερικούς ανθρωπιστές, δεν κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία Νόμπελ. Έχει βραβευτεί μόνο δύο φορές και μόνο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας: το 1963 με τον Γιώργο Σεφέρη και το 1979 με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Όμως, το 2010 ο Κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ήρθε να ανανεώσει το ενδιαφέρον, καθώς έλαβε, μαζί με τους P. Diamond και D.Mortensen, το Νομπελ Οικονομικής Επιστήμης για τη θεωρία της αναζήτησης τριβών.

Οι Yποψήφιοι

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που κάποιος Έλληνας προτείνεται για Νόμπελ Ειρήνης. Το 2000 προτάθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος και ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ το 2013 οι Τάκης Ιωαννίδης, Δημήτρης Κρανιώτης και Απόστολος Πάσχος ήταν υποψήφιοι ως μέλη της συγγραφικής ομάδας του έργου “The ABC of Harmony” της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Global Harmony Association”.

Υποψήφιοι, αλλά όχι νικητές υπήρξαν ο Γεώργιος Παπανικολάου, προτεινόμενος το 1953 και το 1960 για το Νόμπελ Ιατρικής, ο Νίκος Καζαντζάκης, πολλάκις προτεινόμενος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας μεταξύ του 1946-1957 και προσφάτως, το 2013, ο καθηγητής Παύλος Αλιβιζάτος για το Νόμπελ Χημείας και την εργασία του με τους νανοκρυστάλλους.

 

Πηγές: nobelprize.org,news.in.gr,lifo.gr

Φωτογραφίες: secure.avaaz.org​, mixanitouxronou.gr, tvxs.gr