Εκπαιδευτικός Όμιλος Πόλκα-Φροέλεν: “Να Δώσουμε Στα Παιδιά Τα Πάντα Για Έναν Καλύτερο Κόσμο”

Η πορεία του Εκπαιδευτικού Ομίλου “Πόλκα-Φροέλεν” ξεκίνησε το 1978, όταν ο Γιώργος και η Φροέλεν Σταθοπούλου δημιούργησαν το Προσχολικό Κέντρο “Φροέλεν”, για παιδιά από 9 μηνών έως 6 χρονών. Τίποτα δεν έγινε στην τύχη, εργάστηκαν μεθοδικά, επιλέγοντας έμπειρους συνεργάτες με τους οποίους “έχτισαν” χαρακτηριστικό προφίλ, που ανταποκρίνεται σε ένα Προσχολικό Κέντρο υψηλού επιπέδου. Ακόμα και η επιλογή του χώρου έπαιξε σημαντικό ρόλο. Μοναδικός ο χώρος στην Κηφισιά, βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον και έχει σχεδιαστεί με γνώση, αγάπη και μεγάλη ευθύνη.

Ο Bryan Tracy έλεγε, ότι: “Κάθε μεγάλη επιτυχία έρχεται μέσα από μία μακριά περίοδο σκληρής, πολύ σκληρής δουλειάς προς μία μοναδική κατεύθυνση, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο”.  

Και όμως “όταν υπάρχει όνειρο η δουλειά δεν είναι ποτέ σκληρή, είναι χορταστική“. Σήμερα, ο Βρεφονηπιακός-Παιδικός Σταθμός “Φροέλεν” και το Προσχολικό Κέντρο-Νηπιαγωγείο “Πόλκα-Φροέλεν” είναι σύγχρονα Εκπαιδευτικά Κέντρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ και ο στόχος τους είναι πολύ ξεκάθαρος: “Να δώσουν στα παιδιά όλα, όσα τους είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο“.

paidikoi_stathmoi600-4_128610_3Z4G31

Συναντήσαμε τον Γιώργο Σταθόπουλο (Γενικό Διευθυντή του Εκπαιδευτικού Ομίλου “Πόλκα-Φροέλεν”, Παιδαγωγό-Κοινωνιολόγο- Κοινωνικό Λειτουργό) και την Πόλκα Σταθοπούλου-Χατζηιωάννου (Νηπιαγωγό, Υπεύθυνη εκπαίδευσης του Προσχολικού Κέντρου-Νηπιαγωγείου “Πόλκα-Φροέλεν”), για να μας πουν τα πιο σημαντικά πράγματα, που πρέπει να ξέρουν οι γονείς όταν διαλέγουν παιδικό σταθμό για το παιδί τους.

Γ.Σ.: Τα πρώτα και σημαντικότερα στοιχεία, που χρειάζεται ένα γονιός να προσέξει  κατά την έρευνά του, είναι η ασφάλεια και η θετική αύρα του χώρου, η σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού να γίνεται από έμπειρους και γεμάτους κέφι και μεράκι παιδαγωγούς, η προσεγμένη υγιεινή όλων των χώρων και φυσικά η αισθητική των παιχνιδογονιών να σε καλεί στον κόσμο του παιδιού. Διαλέξτε τον παιδικό σταθμό με βάση τα δικά σας κριτήρια και γιατί όχι (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει και το ίδιο. Είναι σημαντικό να γνωρίσετε από κοντά τον/την υπεύθυνη του χώρου για να έχετε τη δυνατότητα μέσα από την επικοινωνία αυτή να καταλάβετε την παιδαγωγική φιλοσοφία του προσχολικού κέντρου και γενικότερα τη λειτουργία του.

Π. Σ.-Χ.: Θέλω να επισημάνω ότι μεγάλη σημασία για το παιδί (από τους πρώτες μήνες της ζωής του!) έχει ο χώρος μέσα στον οποίον θα βρίσκεται και θα εξελίσσεται, να είναι οργανωμένος, χαρούμενος, ευχάριστος, γεμάτος χρώμα και αγάπη! Μεγαλώνοντας μέσα στο περιβάλλον του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Πόλκα-Φροέλεν» , από μικρή είχα διαλέξει ότι θ’ ασχοληθώ με τον όμορφο κόσμο των μικρών παιδιών. Έτσι κι έγινε. Τελειώνοντας τις σπουδές μου βρέθηκα μαζί με τα μεγαλύτερα αδέρφια μου –οι οποίοι είχαν ήδη ολοκληρώσει σχετικές με το χώρο σπουδές– να συνεχίζουμε πλάι στους γονείς μας  το όμορφο έργο που είχαν ξεκινήσει.  Και πλέον μπορώ να πω ότι μαζί με τους συνεργάτες μας, που χαρακτηρίζονται για τις γνώσεις, το κέφι και το μεράκι τους, καθημερινά ανακαλύπτουμε τη μαγεία και την ομορφιά, που μας προσφέρει αυτός ο μικρόκοσμος.

Ποιες είναι οι απαραίτητες συνεργασίες ενός υψηλού επιπέδου παιδικού σταθμού;

Π. Σ.-Χ.: Εκτός από τους «παιδαγωγούς-νηπιαγωγούς καρδιάς», το εξειδικευμένο του προσωπικό και τις ειδικότητες επιπλέον δραστηριοτήτων, που θα ήταν καλό να γίνονται μέσα στο χώρο (Ξένη Γλώσσα, Κεραμική, Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσική, Ζωγραφική, Αθλητισμός, Χορός) ένα Προσχολικό Κέντρο θα πρέπει να συνεργάζεται με παιδίατρο, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό και διατροφολόγο, εφόσον παρέχει διατροφή. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένα Προσχολικό Κέντρο να παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια στους συνεργάτες του καθώς και ενημερωτικές ομιλίες στους γονείς.

Ποιος είναι ο τρόπος επικοινωνίας σας  με τους γονείς;

Γ.Σ.: Αρχικά ο τρόπος επικοινωνίας μας με τους γονείς είναι άμεσος εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο. Από εκεί και πέρα, σεβόμενοι την ανάγκη του γονιού για σωστή ενημέρωση της καθημερινότητας του παιδιού του, καθιερώσαμε εδώ και 38 χρόνια το «δελτίο ενημέρωσης». Ένα βιβλίο, στο οποίο η παιδαγωγός περιγράφει με λίγα λόγια την ημερήσια εικόνα του μικρού παιδιού. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες έχουμε σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό τετράδιο, στο οποίο περιγράφονται “οι στιγμές” του παιδιού κοντά μας. Επιπλέον μια φορά τον μήνα γίνονται ατομικές συναντήσεις με την παιδαγωγό, όπου ο γονιός ενημερώνεται για την εξέλιξη του παιδιού του στο Προσχολικό μας Κέντρο. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι  ηλικιακές ομαδικές συναντήσεις, που γίνονται στην αρχή της χρονιάς, στις οποίες οι γονείς ενημερώνονται από τις παιδαγωγούς για τους στόχους της χρονιάς, μέσα από το παιδαγωγικό μας πρόγραμμα, ενώ η ψυχολόγος μας, κυρία Χρυσούλα Μαυράκη, αναλύει τις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους γονείς, που δεν γνωρίζουν ακόμα τον Εκπαιδευτικό Όμιλο “Πόλκα-Φροέλεν;

Π. Σ.-Χ.: Αγάπησε ό,τι κάνεις… Αγάπη παντού!!!

 

 

Φωτογραφίες: onsecrethunt.com, polkafroelen.com