Η έκλειψη του Ηλίου είναι ένα συγκλονιστικό φαινόμενο. Η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο και προκαλείται συσκότιση σε πολλά μέρη του πλανήτη. Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου θα συμβεί μια ολική έκλειψη Ηλίου, που θα είναι ορατή κυρίως σε χώρες του Βορρά. Ωστόσο, ακόμη και στη χώρα μας  θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την έκλειψη, από το πρωί γύρω στις 10:40 και μέχρι τις 12:50, σε διάφορες περιοχές. Η έκλειψη στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί λίγο μετά τις 11:40, όταν ο Ήλιος θα έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Αν και το φαινόμενο της έκλειψης προσελκύει το ενδιαφέρον όλων μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν πρέπει κανείς να αντικρύσει τον ουρανό με γυμνό μάτι. Αντιθέτως, χρειάζονται κατάλληλα ηλιακά φίλτρα, ώστε να προστατεύσουμε τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας. Τα ηλιακά φίλτρα ή τα ειδικά γυαλιά παρατήρησης του Ήλιου είναι απαραίτητα, έτσι ώστε να μη διατρέξει η όρασή μας κανέναν κίνδυνο.

Παράλληλα με τα μάτια μας, είναι συνετό να προστατεύσουμε και τη φωτογραφική μας μηχανή. Φυσικά ο καθένας μας επιθυμεί να απαθανατίσει τις μοναδικές στιγμές, που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει και πάλι με τις σωστές προφυλάξεις. Κι εδώ είναι ζωτικής σημασίας η προσθήκη των κατάλληλων ηλιακών φίλτρων, τόσο για να αποφευχθούν ζημιές στην κάμερα όσο προφανώς και στα μάτια.

Το φλας της μηχανής θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένο και ο φωτισμός θα πρέπει να έχει μειωθεί αισθητά. Το μακρινό zoom είναι το ιδανικό μέσο για να τραβήξουμε μοναδικές φωτογραφίες κατά την έκλειψη, χωρίς ωστόσο να καταφεύγουμε σε υπερβολές, που θα διακινδυνεύσουν την όρασή μας. Μην ξεχνάτε να μην κοιτάτε τον Ήλιο περισσότερο από όσο χρειάζεται κατά τη φωτογράφιση και φροντίστε να τραβήξετε αρκετές φωτογραφίες, ώστε να διασφαλίσετε ότι οι κόποι σας ανταμείφθηκαν!

 

 

Πηγές: planitario.gr, independent.co.uk

Φωτογραφία: National Geographic