Κάθε μέρος στον κόσμο μπορεί να αποτελέσει έναν μοναδικό προορισμό για ταξίδι. Αρκεί κάποιος να ξέρει -και αν δεν ξέρει να μάθει- πού πρέπει να κοιτάξει, είτε ο προορισμός είναι μακρινός, όπως η Γαλλική Πολυνησία και η Κούβα, είτε κοντινός.

Οι κοντινοί προορισμοί συνήθως δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών, αφενός γιατί θεωρούνται δεδομένοι λόγω της εγγύτητας και αφετέρου γιατί, όσο πιο κοντά είναι ένας προορισμός στην πρωτεύουσα, τόσο λιγότερο ειδυλλιακός φαντάζει. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η Αίγινα.

Πέρα από τη γραφικότητά της, η Αίγινα έχει πλούσια ιστορία, αποτελώντας την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και το λιμάνι της είναι μια από τις καλύτερες περιοχές για βόλτες, όπου παρελαύνουν τα χιλιάδες σκάφη, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. 

trekearth.com copyΗ δημοφιλέστερη διαδρομή από το λιμάνι είναι προς τη Μονή Αγίου Νεκταρίου και τον Ναό της Αφαίας, συνδέοντας παραδόξως την παλιά με τη νέα θρησκεία. Ιδιαίτερα, η θέα από τον Ναό της Αφαίας είναι μαγική και με καθαρό καιρό ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Δυστυχώς για να δει κάποιος τον πλούσιο διάκοσμο του ναού, που αναπαριστά σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο, πρέπει να επισκεφτεί τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, αφού ο ναός ήταν ο δεύτερος μετά την Ακρόπολη που λεηλατήθηκε, το 1811 από τον αρχιτέκτονα Ch. R. Cockerell και τον βαρώνο Von Hallerstein.

trekearth.comΓια τους λάτρεις της θάλασσας, πέρα από τις πανέμορφες γνωστές παραλίες της Αγίας Μαρίνας και της Αιγινίτισσας, είναι απαραίτητη μια βόλτα στην παραλία Κλειδί ή Κλίμα, με τα καταπράσινα νερά, κάποτε γνωστή μόνο στους ντόπιους και σίγουρη στάση όλων των σκαφών, που περνούν από το νησί.

Και φυσικά αν περάσετε από την Πέρδικα, επισκεφτείτε το νησάκι Μονή. Μη σας ξεγελάσει η ξερή του θέα από το νησί. Είναι ένα πευκόφυτο καταφύγιο για ζώα, όπως ελάφια, παγώνια και αγριοκάτσικα, τόσο ήρεμα που μπορείς να τα ταΐσεις με το χέρι και με εξαιρετικά νερά για μπάνιο, αντίστοιχα με αυτά του γειτονικού Αγκιστριού.

Ο Σοφοκλής έλεγε ότι καμιά φορά μπορούμε να αντιληφθούμε πράγματα που είναι μακρινά, αλλά είμαστε τυφλοί όσον αφορά αυτά που είναι δίπλα μας. Συμφωνείτε;

kathimerini.gr

 

Φωτογραφίες: trekearth.com, athensgreecetransfer.com, kathimerini.gr