Δύσκολες Επιλογές! Γιατί Όχι;

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που υπάρχει αλλά κάτι που κτίζεται. Συνήθως, σε αυτό συμβάλλουν περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που το θεωρούμε αξεπέραστο, μέχρι που ανακαλύπτουμε ότι όλα γίνονται…

Μέχρι να το ανακαλύψουμε όμως, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σωρό ερωτήσεις. Και όχι για απλά πράγματα, όπως ποια γραβάτα ή ποιο φόρεμα ταιριάζει, αλλά για προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, κοινωνικά και άλλα θέματα.

Κι αν το ρίχνουμε στη φιλοσοφία όταν οι δύσκολες αποφάσεις αφορούν κάποιους άλλους, θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να αποφασίσουμε και για τη δική μας ζωή.

Τι γίνεται τότε; Θα το παίξουμε κορώνα – γράμματα; Ίσως αυτό να είναι η τελευταία επιλογή. Πριν φτάσουμε εκεί, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ορισμένα ψευτοδιλήμματα.

Ιδανικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε όσα περισσότερα γίνεται για το θέμα που μας απασχολεί. Ξεκάθαρα πράγματα με τα θετικά και αρνητικά των επιλογών μας, χωρίς να επιμένουμε σε αναζήτηση πολλών –και ενδεχομένως άχρηστων– πληροφοριών.

Επίσης, καλό είναι να συμβουλευτούμε τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά την απόφαση πρέπει να την πάρουμε εμείς και όχι κάποιος άλλος για εμάς, γιατί τότε απλώς μεταθέτουμε την ευθύνη.

Αν η τελική μας απόφαση διαφοροποιείται από το συνήθη τρόπο ζωής μας, αυτό δεν σημαίνει ότι «ακυρώνουμε» τις προηγούμενες επιλογές μας ή ένα κομμάτι του χαρακτήρα μας. Στην τελική σε ποιον θα δώσουμε λογαριασμό; Αυτοί που είναι δίπλα μας δεν χρειάζονται εξηγήσεις και οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς δεν θα τις καταλάβουν.

Η διαρκής αναζήτηση της σωστής επιλογής είναι κάτι σαν το κυνήγι του θησαυρού στην άκρη του ουράνιου τόξου. Η υπερβολική χαρά ή εγκράτεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πριν πάρουμε λοιπόν τις αποφάσεις μας, ας περιμένουμε να «κατακάτσει λίγο η σκόνη» και ας σκεφτούμε λίγο πιο μακροπρόθεσμα από ότι συνήθως…

Σε γενικές γραμμές, σαν άνθρωποι είναι δύσκολο να βάλουμε φρένο στην ιδέα της ικανοποίησης των επιθυμιών μας. Είναι κάποιες στιγμές που δεν υπάρχει ούτε πεπρωμένο, ούτε μοιραίο, αλλά εμείς οι ίδιοι που ελέγχουμε τις ζωές μας.  Άλλωστε, τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία.

Ο Ιμμάνουελ Καντ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους.

Την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ.

Η Φιλόσοφος Ρουθ Τσανγκ: Πώς να κάνουμε δύσκολες επιλογές

https://www.ted.com/talks/ruth_chang_how_to_make_hard_choices?language=el%23t-758030

Πηγή: [1] Pausch, Ρ., (2008), Η τελευταία διάλεξη, Πατάκης, Αθήνα, Ελλάδα

Φωτογραφία: Getty images credits