Δίσεκτη Ημέρα & Δίσεκτο Έτος: Μια Λύση Στο Μαθηματικό Πρόβλημα Του Ημερολογίου

Αν και όλοι γνωρίζουμε τί είναι ένα δίσεκτο έτος, λίγοι γνωρίζουμε  γιατί το ημερολόγιο φτιάχτηκε με αυτή την ανισορροπία μεταξύ των μηνών.

Αν και όλοι γνωρίζουμε τί είναι ένα δίσεκτο έτος, λίγοι γνωρίζουμε  γιατί το ημερολόγιο φτιάχτηκε με αυτή την ανισορροπία μεταξύ των μηνών και γιατί αυτή η ημέρα, που έρχεται κάθε 4 χρόνια, δεν μπαίνει, όπως ίσως θα ήταν λογικό, στο τέλος του χρόνου.

Γιατί η δίσεκτη ημέρα βρίσκεται στον Φεβρουάριο;

Ο Φεβρουάριος υπήρξε στα ρωμαϊκά χρόνια,  ο τελευταίος μήνας του χρόνου, ένας μήνας-μπαλαντέρ, με μέρες ίσες με όσες ήταν απαραίτητες για τη συμπλήρωση του τροπικού έτους. Επιπλέον, ήταν ο μήνας που ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς, τον ηθικό απολογισμό και τη μετάνοια, γεγονός που δεν τον καθιστούσε αγαπημένο μήνα των Ρωμαίων.

Κάπως έτσι η απαξίωση του Φεβρουαρίου συνεχίστηκε ακόμα και μετά τη μεταφορά του στην αρχή του χρόνου, αφού έχασε  κάποιες μέρες προς τιμήν του Οκταβιανού Αύγουστου και διατήρησε την ιδιότητα του μπαλαντέρ, με άλλοτε 28 και άλλοτε 29 ημέρες.

Σε αυτή τη συνθήκη πρέπει να υπολογίσουμε και το μαθηματικό πρόβλημα του Γρηγοριανού ημερολογίου, που συγκεράζει το τροπικό έτος των 365,242 ημερών, χρόνο κατά τον οποίο η Γη πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, και των φάσεων της Σελήνης των 29,5 ημερών, δύο αριθμών μη ακέραιων.

Το δίσεκτο έτος και η κακοτυχία

Στην Ελλάδα, πέρα από τα κατάλοιπα του ρωμαϊκού Φεβρουαρίου των νεκρών, στην κακή φήμη των δίσεκτων ετών συντέλεσε και το γεγονός ότι η λέξη δίσεκτο παραπέμπει, λόγω του προθέματος δισ- , σε δυσοίωνες συνθήκες,  αποθαρρύνοντας τους ανθρώπους από νέες αρχές(γάμους, θεμελιώσεις σπιτιών, κλπ.).

Ακόμα και σήμερα, πολλές από αυτές τις δεισιδαιμονίες διατηρούνται αναλλοίωτες, λόγω της ανθρώπινης υπαρξιακής ανασφάλειας.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες δυστυχίες παγκοσμίως δεν έγιναν σε δίσεκτα έτη…

 

Πηγές: itsokaytobesmart.com, el.wikipedia.org

Φωτογραφία: yourbigday.im