Η Δήλος αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό νησιωτικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τα ταξίδια και οι διακοπές αποτελούν μια απόλυτα προσωπική επιλογή. Παρ’ όλα αυτά μια από τις συνηθέστερες επιλογές, όταν κάποιος επισκέπτεται έναν τόπο για πρώτη φορά,  είναι η περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής. Όταν, όμως, αυτοί είναι απομονωμένοι και δυσπρόσιτοι, τότε αποτελούν προορισμό μόνο για τους καλά διαβασμένους και τους λάτρεις της αρχαιολογίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Δήλος, το νησάκι χωρίς κατοίκους στο κέντρο των Κυκλάδων.

Η Μοναδικότητα Της Δήλου

Η Δήλος αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό νησιωτικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας από το 1400 π.Χ. και εξελίχθηκε στο σημαντικότερο πνευματικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο του Ελλαδικού χώρου, κατά την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

 Τα Μνημεία Του Νησιού

Η Δήλος είναι ένα μέρος που αν και λούζεται στο φώς, κρύβει πολλούς θησαυρούς:

  • Ναούς και Ιερά της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπως ο Ναός του Δηλίου, ο Ναός της Ήρας,  τα ιερά της Αφροδίτης, της Άρτεμης, της Λητώς και των Δώδεκα Θεών, του Ύψιστου Δία  και του Ηρακλή.
  • Ναούς και Ιερά άλλων θρησκειών, όπως το ιερό της Ίσιδας, του Σάραπη και της Ασκαλώνας (Αίγυπτος) και τους ναούς του Αταργάτιδος και του Άδαδος (Συρία).
  • Οικίες με πλούσιο διάκοσμο και ψηφιδωτά, αντίστοιχα της άνθισης που γνώρισε το νησί, όπως οικίες του Διονύσου, των Προσωπείων, των Δελφινιών, και των Tριτώνων.
  • Το αξιόλογο αρχαίο θέατρο, το οποίο επιβίωσε πολλών λεηλασιών.
  • Τους περίφημους λέοντες, που κοσμούσαν τον Δρόμο των Λεόντων.
  • Το μουσείο, όπου στεγάζονται ενδιαφέροντα ευρήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, αλλά και μοναδικά έργα πηλοπλαστικής, μικροτεχνίας και κεραμικής, που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και τον ιδιωτικό βίο.    

Αν και δυσπρόσιτη, αξίζει να επισκεφτούμε τη Δήλο, είτε κάνοντας μια μικρή εκδρομή από την κοσμοπολίτικη Μύκονο,  την Πάρο, τη Νάξο ή τη Σύρο, είτε βάζοντάς την ως προορισμό σε διακοπές με σκάφος, συνδυάζοντας τη βόλτα απαραίτητα με μια βουτιά στο γειτονικό νησί Ρήνεια.

Αποτελεί σίγουρα εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο μέρος που, σύμφωνα με το μύθο,  γεννήθηκε το φως!

 

 

Πηγές: visitgreece.gr, unesco.org, thetravelbook.gr

Φωτογραφίες: visitgreece.gr, ethnos.gr