Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών είναι γεγονός ότι πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και οικογένειες. Μέσα, όμως, από την ανάγκη για βοήθεια και συμπαράσταση σε κάθε συνάνθρωπο, που χρειάζεται βοήθεια, γεννήθηκαν τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ.Κ.Α).

Εδώ και λίγα χρόνια όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στον Καναδά, στην Αργεντινή, στο Περού, στο Εκουαδόρ, στη Ζιμπάμπουε, στην Ινδονησία κλπ., έχουν δημιουργηθεί αρκετά Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που βασικό σκοπό έχουν να βοηθάνε έμπρακτα – με όποιον τρόπο μπορούν – τον συνάνθρωπο, προσφέροντας αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη. Ένα από αυτά και με ενεργό δράση σε πολλούς τομείς, είναι το Δ.Κ.Α στην Ηλιούπολη, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους στη “Δημοτική Κίνηση ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη”.

Βαγγέλης-Βαροτσάκης-unique-life

Ο κύριος Βαγγέλης Βαροτσάκης, ένας πολυπράγμων και ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης, ξεναγός, με μια πορεία στον χώρο της τέχνης για  πάνω από 30 χρόνια, ανήκει στα ενεργά μέλη του Δικτύου και θα μας ξεναγήσει στους δρόμους του, με σκοπό να μας δείξει πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη στις μέρες μας.

Κύριε Βαροτσάκη, ποιος είναι ο σκοπός και ποιες οι βασικές αρχές του Δικτύου;

Σκοπός του Δικτύου είναι να στεκόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό, ενωμένοι και αλληλέγγυοι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.  Η αλληλεγγύη μας δεν είναι μια δράση φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης,  αλλά αντίθετα είναι μια πράξη συνείδησης, ενότητας και αξιοπρέπειας, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Κύρια φιλοσοφία μας είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές κανείς δεν πρέπει να αισθανθεί ότι είναι μόνος.

Οι βασικές αρχές του είναι δύο:

  • Αλληλεγγύη από όλους για όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
  • Διαχείριση και λειτουργία του δικτύου με αποφάσεις των ίδιων των ανθρώπων, που συμμετέχουν και σηκώνουν το βάρος της αλληλέγγυας δράσης.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του και ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις του μέχρι σήμερα;

Το Δίκτυό μας ξεκίνησε περίπου πριν τέσσερα χρόνια και στηρίζει με παροχή τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών πάνω από 120 οικογένειες, ενώ οι δράσεις του κινούνται μέσα από την οργάνωση ενός δικτύου έμπρακτης αλληλεγύης με άξονες:

  • Τη συλλογή και τη δωρεάν διανομή τροφίμων, σε όλους όσους τα χρειάζονται.
  • Τη διάδοση εναλλακτικού εμπορίου, με απευθείας σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών, χωρίς μεσάζοντες.
  • Τη συλλογή φαρμάκων και τη διανομή τους.
  • Την οργάνωση μαθημάτων διδακτικής στήριξης.
  • Τη δημιουργία χώρου εναλλακτικής ψυχαγωγίας και δημιουργίας.
  • Την παροχή νομικής υποστήριξης στις δράσεις της κοινωνικής οικονομίας.

Ποιοι συμμετέχουν σε αυτές τις τόσο πολύτιμες δράσεις σας;

Στο Δ.Κ.Α. συμμετέχουν όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι της Δημοτικής Κίνησης  ΗΛΙΟΥ-πόλις, αλλά και αρκετοί συμπολίτες μας. Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε  ότι στο Δ.Κ.Α. είναι όλοι απαραίτητοι, άνδρες – γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, ντόπιοι, ξένοι.                                 

Πώς θα μπορούσε κάποιος από μας να βοηθήσει και με ποιους τρόπους;

Στο δίκτυό μας είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε προσφορά. Ένα κουτί γάλα, ένα αντιυπερτασικό φάρμακο ή μια ώρα δράσης, θα είναι πολύτιμες προσφορές! Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων και με την προσωπική τους παρουσία, αλλά και με πληροφορίες για συνανθρώπους μας, που έχουν την ανάγκη μας και διστάζουν να τη ζητήσουν.

Κύριε Βαροτσάκη, είστε ένας άνθρωπος καθαρά της τέχνης και του θεάτρου. Τι ήταν αυτό, που σας οδήγησε να συμμετέχετε σε μια τέτοια δράση και ποιος ειναι ο δικός σας ρόλος σε αυτή;

Εκείνο που με οδήγησε προσωπικά, να συμμετέχω στις δράσεις του δικτύου, όχι μόνο με την φυσική μου παρουσία, αλλά και ενεργά μέσω του θεάτρου που υπηρετώ, είναι η πεποίθηση του Όσκαρ Ουάιλντ ότι δεν αντιγράφει η Τέχνη την ζωή, αλλά η ζωή την Τέχνη. Ας θυμηθούμε έτσι απλά τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκώ, που εκτός της ιστορικής του σημασίας, περιγράφει στην ουσία μια υπέρτατη πράξη αλληλεγγύης μέσα από την ίδια τη ζωή του Γιάννη Αγιάννη. Προσεγγίστε με άλλη ματιά όλους τους Μεγάλους Κλασσκούς, Αισχύλο, Σοφοκλή Ευριπίδη, Μολιέρο, Σαίξπηρ, ντε Φίλιππο, Λόρκα, Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ, Μπρέχτ και τόσους άλλους και θα δείτε την αγάπη τους για τον άνθρωπο. Γιατί η αγάπη για τον άνθρωπο είναι αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη είναι αγάπη.

Δίκτυα-Κοινωνικής-Αλληλεγγύης-unique-lifeΗ δράση μου μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια εκτός της θεματικής τους πλευράς είναι και της συγκέντρωσης τροφίμων ή φαρμακευτικού υλικού αντί άλλης συνεισφοράς ή αντιτίμου. Μέσω της συμμετοχής, όχι μόνο της δικής μου και της συζύγου μου Ευαγγελίας, που είναι η ψυχή της επιτροπής Πολιτισμού της Δημοτικής Κινησής μας,  των ανθρώπων του Δ.Κ.Α., αλλά και πολλών φίλων της κίνησης, οργανώσαμε το 2015 το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, στο οποίο συμμετείχαν πλήθος καλλιτεχνών και συλλόγων της Ηλιούπολης. Μέσα από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ συγκεντρώσαμε 1,5 τόνο συσκευασμένα τρόφιμα και 0,5 τόνο αρτοσκευάσματα, που διατέθηκαν στις οικογένειες, που στηρίζει το Δ.Κ.Α. για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη, προγραμματίζουμε και έχουμε μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών και λοιπών δράσεων για το 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Τελειώνοντας αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα για όλους μας συνέντευξη, θα ήθελα να μου μιλήσετε για τα συναισθήματά σας κάθε φορά που ολοκληρώνετε έναν σκοπό  μέσα από τις δράσεις σας.

Τι να πω εδώ… Συγκίνηση, χαρά, ελπίδα και ευχή ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, δύναμη. Οι άνθρωποι, που βοηθάμε, βοηθούν και αυτοί στις δράσεις μας και ύστερα τα μάτια τους, μιλούν γι αυτούς και σε γεμίζουν αν μη τι άλλο ζεστασιά.

Κύριε Βαροτσάκη, σας ευχαριστούμε πολύ για τη γεμάτη συναισθήματα συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο τόσο σπουδαίο έργο σας.

Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία, που μου δώσατε, να μιλήσω γι αυτή μας την προσπάθεια. Και κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με τη συνεισφορά μας από το απόθεμα της καρδιάς μας.

Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι καιροί, ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκει τρόπους να βοηθήσει το συνάνθρωπό του μέσα από πράξεις αγάπης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Ας κάνουμε κι εμείς το ίδιο με όποιο τρόπο μπορούμε…

 

Φωτογραφίες: ©Μαρία Κίτρα for Uniquelife, share-news.gr