Η πορεία των προσφύγων είναι ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Οι περισσότεροι από αυτούς, από τότε που γεννιούνται, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πεπρωμένο τους. Δύσκολα κάνουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή, γιατί δεν έχουν χρόνο, όταν καθημερινά αγωνίζονται για επιβίωση.

Διωγμένοι από τους συμπατριώτες τους, κυνηγημένοι από θεούς και δαίμονες, ταξιδεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, παραλύουν από τον φόβο και τον πόνο, ζουν από κοντά το μίσος, την απώλεια και τον θάνατο. Όταν ο σύγχρονος δουλέμπορος τούς μιλάει για τη διαδρομή και την τιμή του παράνομου ταξιδιού, δεν σκέπτονται την ελευθερία τους, αλλά παραδίνονται στην ψευδαίσθηση της ελευθερίας.

Η κάμερα της τηλεόρασης καταγράφει το δράμα. Ταχύπλοα, βάρκες και καΐκια ταξιδεύουν σε μια ήρεμη θάλασσα, λουσμένη από το λαμπερό φως του ήλιου. Μια εικόνα που δεν ανήκει στα έργα των ανθρώπων και δεν έχει καμιά σχέση με την ανθρώπινη μιζέρια και μικρότητα.

Μετά, φαίνονται τα συντρίμμια ενός μικρού πλοίου που λίγο πριν ήταν γεμάτο ανθρώπινες ψυχές και τώρα μοιάζει με κομμάτια ενός παζλ, που θυμωμένα σκόρπισε κάποιος. Αυτό είναι ανθρώπινο έργο.

uchaguzi.co.ke

Οι άντρες του λιμενικού προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Κυρίως, τα μικρά παιδιά. Αυτά τα παιδιά, που όταν φτάσουν στη στεριά, μπορεί να πάνε σε μια γωνιά, να βγάλουν μια μικρή φωτογραφία από την τσέπη τους, να τη φιλήσουν και ύστερα να ξεσπάσουν σε κλάματα, προσπαθώντας να αντισταθούν στη σκληρή πραγματικότητα, και παράλληλα σφραγίζοντάς τη.

Κάπου εκεί, ίσως, να κλείσει και η τηλεόραση για να μη βλέπουμε εμείς και τα παιδιά τέτοιες εικόνες. Δεν κάνει…

Όταν συζητάμε για τις αφορμές είναι δύσκολο να πεις τι έγινε ή τι θα γίνει, ποιος φταίει, πόσοι μετανάστες χωράνε σε μια χώρα, πού θα τους βάλουμε και τι θα απογίνουμε. Αν ψάξουμε λίγο παραπάνω τις αιτίες, ίσως αντιληφθούμε ότι σε όποια μεριά κι αν ανήκουμε, όποια άποψη κι αν υιοθετούμε, παραμένουμε απλά, ανίσχυρα πιόνια στα χέρια κάποιων αόρατων ισχυρών, υποστηρικτών του διαίρει και βασίλευε.

Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο και εθελοντικό κίνημα, που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και από όποιον αυτά καταπατούνται. Ορισμένες φορές, δέχεται άδικη κριτική για αυτά που έχει ή δεν έχει καταφέρει. Όμως, η οργάνωση αυτή δεν ιδρύθηκε, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να προστατεύει τους πολίτες όλου του κόσμου και να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη.

Το κίνημα αυτό βασίζεται στη δύναμη της πίεσης, που ασκεί στην κοινή γνώμη, μέσω του ακτιβισμού, στις επαφές με θεσμικούς φορείς και στην ενημέρωση για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλους και για όλους.

 

 

Φωτογραφίες: migrante.eu, uchaguzi.co.ke