Η 23η κάθε Απρίλη, γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, προς τιμήν δύο σημαντικών προσωπικοτήτων, που έφυγαν το 1616:  του Θερβάντες και του Σαίξπηρ.

Με αφορμή αυτή τη γιορτή του βιβλίου, αναφερόμαστε σε διεθνείς λογοτεχνικές δημιουργίες μυθιστοριογράφων, ταξιδιωτικών λογοτεχνών και ιστορικών, που αποτύπωσαν προσωπικές εμπειρίες ή έπλασαν  καταστάσεις εμπνευσμένοι από διάσημα σκηνικά.

Από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα είναι ο “Μάγος” του Φόουλς, στο οποίο κάποιος βιώνει την προσωπική αποκάλυψη σε ένα ελληνικό νησί, ο “Υπερίωνας” του Χέλντερλιν, όπου ένας Έλληνας κατεβαίνει από τη Γερμανία για να πολεμήσει για την πατρίδα του το 1770 και το “Αιγαίο στις Φλόγες του Ιουλίου Βερν, που αφορά την Ελληνική Επανάσταση.

Αρκετά έχουν αστυνομικές προεκτάσεις, καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ιδανική για μυστηριώδεις καταστάσεις, ανεξερεύνητα εγκλήματα και κυνήγια θησαυρών. Ανάμεσα στους διάσημους δημιουργούς, που έστησαν τις νουάρ ιστορίες τους, είναι η Αγκάθα Κρίστι με το διήγημα “Έγκλημα στη Ρόδο” και η Πατρίσια Χάισμιθ με τα “Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου”, το οποίο έγινε και ταινία. Επιπλέον, υπάρχει ένα αμετάφραστο βιβλίο με τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς στους Δελφούς, από τον Ρομπ ΜακΓκρέγκορ.

Ένα ακόμα είδος πονημάτων, που βρίσκεται συχνά στα ράφια των βιβλιοπωλείων, είναι οι βιογραφίες οικογενειών, που διηγούνται τις περιπέτειές τους, εμπλουτισμένες με φαντασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μνημειώδης “Ελένη” του Νίκου Γκατζογιάννη, που μιλάει για τη φοβερή ιστορία της μητέρας του στη διάρκεια του Εμφυλίου, η οποία έγινε ταινία (“Eleni”,1985)και ξεσήκωσε πολιτικές αντιδράσεις.

Βεβαίως εμπνέει και η ιστορία του έθνους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μυθοπλασίες με ανάλογο πλαίσιο, όπως το “Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”, που αφορούσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε best-seller.

Ως προς τις ελληνικές εμπειρίες που έγιναν μυθιστορήματα, ο μεγάλος Χένρι Μίλλερ, μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, γράφει το 1941 τον Κολοσσό του Μαρουσιού”, μία μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφική μελέτη.  Ο Λώρενς Ντάρελ εγκαθίσταται στην Κέρκυρα μετά τον πρώτο του γάμο και ενθουσιασμένος γράφει ανάμεσα σε άλλα, το Μαύρο βιβλίο”, τα “Ελληνικά νησιά” και τη “Σπηλιά του Πρόσπερου”.  Η Βικτώρια Χίσλοπ μετά από ένα ταξίδι στην Κρήτη, γράφει το “Νησί, που αφορά τους λεπρούς της Σπιναλόγκας και εκτός από best seller γίνεται τηλεοπτική σειρά.

Δεδομένου ότι η λογοτεχνία είναι ταξίδι, έχει ενδιαφέρον το πώς περιγράφει ένας συγγραφέας στον αναγνώστη οποιονδήποτε τόπο και κάποιο καλό βιβλίο διαθέτει σίγουρα τα μέσα για να τον μαγέψει.

 

 

Φωτογραφία: telegraph.co.uk