Το debate ή αλλιώς η τηλεμαχία είναι μια πολιτική αναμέτρηση, κατά την οποία οι εκφραστές διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεών καλούνται να ενημερώσουν το ευρύ κοινό και να αναδειχθούν νικητές, με όπλο τους τον τηλεοπτικό χρόνο. Το debate δεν έχει, βέβαια, ξεκινήσει από την Ελλάδα, ως μέσο ενημέρωσης και πολιτικής αναμέτρησης. Οι ΗΠΑ ήταν πρωτοπόροι κι από εκεί δανειζόμαστε την ονομασία. Αν ενδιαφέρεστε για ιστορικά στοιχεία σχετικά με την πρώτη τηλεμαχία, αυτή διεξήχθη στις 26 Σεπτεμβρίου 1960, μεταξύ του Τζον Φ. Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον. Το ενδιαφέρον των τηλεθεατών; Αρκετά ικανοποιητικό, μιας και συγκέντρωσε τηλεθέαση ύψους 66 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών

Στην Ελλάδα, η πρώτη ιστορική τηλεμαχία έλαβε χώρα το 1996, μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Μιλτιάδη Έβερτ

Ακολούθησαν κι άλλες τηλεμαχίες τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, μιας και υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε μιας τέτοιας μορφής έκθεση των πολιτικών αρχηγών:

  • Αμεσότητα: Το debate μεταδίδεται ζωντανά και σε πανελλαδική εμβέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα των κομμάτων επί ίσοις όροις.
  • Ενδιαφέρον: Αν και το πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών θεωρήθηκε άκρως βαρετό, γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον  για την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Συχνά μάλιστα προκύπτουν και αψιμαχίες, που προσθέτουν ακόμη πιο πικάντικο χαρακτήρα στην τηλεμαχία.
  • Ενημέρωση: Δεν είναι εφικτό να παρακολουθείς τα τεκταινόμενα στην προεκλογική εκστρατεία κάθε κόμματος. Γι’ αυτό και η προβολή της ενημέρωσης, σχετικά με καίρια πολιτικά ζητήματα και στρατηγικές διακυβέρνησης, είναι χρήσιμη για τους ψηφοφόρους. 

Επιρροές Από Την Αρχαία Ελλάδα

Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία δεν θα μπορούσε παρά να έχει αφήσει το σημάδι της στο θεσμό της τηλεμαχίας. Η ρητορική άνθισε στην Αρχαία Ελλάδα, με τους λογογράφους να εκπονούν τις απαιτούμενες ρητορικές δημιουργίες, οι οποίες θα βοηθούσαν τον πελάτη τους να πείσει το «κοινό» του. Οι σοφιστές προσπαθούσαν με το λόγο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους. Κάθε λέξη ζυγιζόταν στην τέχνη της διαλεκτικής, με σκοπό την τέλεια ισορροπία.

Σίγουρα θα βρούμε στοιχεία σύγκλισης με τη σύγχρονη διεξαγωγή των τηλεμαχιών, δεν νομίζετε; Εν αναμονή του επικείμενου νέου debate, λοιπόν…

 

 

Πηγές: history.com, huffingtonpost.gr

Φωτογραφία: brocku.ca