Τι συμβαίνει με το ιαπωνικό δάσος Aokigahara και ποιο είναι εκείνο το στοιχείο, που εμπνέει τους κινηματογραφιστές να φτιάξουν ταινίες έχοντάς το στο επίκεντρό τους; Αναζητώντας πληροφορίες γι’ αυτό το μυστηριώδες σημείο, οι απορίες λύνονται μονομιάς…

Με διαφορά περίπου δύο μηνών παρουσιάζονται φέτος στη μεγάλη οθόνη δύο ταινίες, που εκτυλίσσονται στο θρυλικό, ιαπωνικό δάσος Aokigahara, γνωστό και ως “δάσος των αυτοκτονιών“.

Οι ταινίες

  • Το μυστηριώδες δάσος ενέπνευσε τον Τζέισον Ζάντα, γνωστό μέχρι πρότινος σκηνοθέτη ταινιών μικρού μήκους, να γυρίσει εκεί την πρώτη του μεγάλη ταινία μεγάλου μήκους. Πρόκειται για το ατμοσφαιρικό θρίλερ “The Forest”, που βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Φλεβάρη. Σε αυτό, μια νεαρή γυναίκα αναζητεί αγωνιωδώς τη δίδυμη αδερφή της, που έχει χαθεί στα άδυτα του Aokigahara.
  • Σε ένα μήνα περίπου από τώρα (5 Μαΐου) αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες και η νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ, με τίτλο “The sea of trees”, εμπνευσμένη και αυτή από το δάσος των αυτοκτονιών. Ένας απελπισμένος άντρας (Μάθιου Μακόναχι) αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Aokigahara για να βάλει τέλος στη ζωή του. Εκεί θα συναντήσει έναν Ιάπωνα (Κεν Γουατανάμπε), ο οποίος μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα, προσπαθεί να βρει τον τρόπο διαφυγής.

Τι συμβαίνει, όμως, τελικά με αυτό το δάσος και ποιο είναι εκείνο το στοιχείο, που εμπνέει κινηματογραφιστές, σαν τον Βαν Σαντ, να φτιάξουν ταινίες έχοντας το Aokigahara στο επίκεντρό τους ; Αναζητώντας πληροφορίες γι’ αυτό το μυστηριώδες σημείο, οι απορίες λύνονται μονομιάς…

Aokigahara-forest-unique-life

Το δαιμονισμένο δάσος

Κι αυτό, γιατί το Aokigahara Jukai (Θάλασσα των Δέντρων) βρίσκεται δεύτερο παγκοσμίως στη λίστα των προτιμήσεων-μετά το Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο- όλων εκείνων, που επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Για κάποιους, η πλούσια βλάστησή του και η φυσική, άγρια ομορφιά του, το καθιστούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Στον αντίποδα,  κάποιοι άλλοι επισκέπτονται το “δάσος των αυτοκτονιών”, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το περίφημο δάσος στους πρόποδες του όρους Φούτζι, νοτιοδυτικά του Τόκιο, αποφασισμένοι να μην ξαναβγούν από αυτό ζωντανοί.

Μάλιστα, οι λαϊκές δοξασίες και δεισιδαιμονίες θέλουν το συγκεκριμένο δάσος να είναι δαιμονισμένο. Σύμφωνα, δε, με την ιαπωνική μυθολογία και παράδοση στο δάσος κατοικούν τα Yurei, θυμωμένα πνεύματα του κακού, που περιφέρονται ουρλιάζοντας…

 

Φωτογραφίες: wantseeproject.com, nypost.com