Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ταυτιστεί με την εικόνα του αγαπημένου μας σούπερ ήρωα; Είτε προτιμάτε την καθαρή δύναμη του Superman, τη σκοτεινή προσωπικότητα του Batman, την αθωότητα του Spiderman ή τα πλούτη και την εξυπνάδα του Iron Man, ένα είναι σίγουρο: όλοι αυτοί οι υπερήρωες μεταμορφώνονται από απλοί, καθημερινοί άνθρωποι σε όντα με υπερφυσικές δυνάμεις. Για τον άνθρωπο, που εκ φύσεως κοιτάζει προς τα πάνω και προσπαθεί να κατακτήσει ακόμη περισσότερα από όσα έχει ήδη κατακτήσει, κάτι τέτοιο φαντάζει ονειρικό!

Μέσα στην αδικία, οι υπερασπιστές του απλού, ανίσχυρου ανθρώπου είναι σίγουρα κάτι ελπιδοφόρο. Ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, υπάρχουν προνομιούχοι, που δεν εφησυχάζουν και δεν κοιτούν μονάχα το προσωπικό τους συμφέρον. Αντιθέτως, αφιερώνουν τη ζωή τους στην καταπολέμηση του κακού, του εγκλήματος, της αδικίας που κατατρέχει τον αδύναμο. Αυτοί είναι οι υπερήρωες, που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις, που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, με τον τρόπο που όλοι θα θέλαμε να τις χρησιμοποιήσουν.

Αυτό που επιτυγχάνουν πάνω από όλα οι υπερήρωες και γι’ αυτό έχουν γίνει τόσο αγαπητοί στο ευρύτερο κοινό, είναι η εξύψωσή τους πάνω από τον φόβο τους. Κανείς δεν γεννιέται ατρόμητος, μα υπάρχουν ορισμένοι που υπερνικούν τους δαίμονές τους και βγαίνουν αναγεννημένοι και με αδιαμφισβήτητη την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Τέτοιοι χαρακτήρες δεν μπορούν παρά να γίνουν είδωλα για πολλούς ανθρώπους.

Η κουλτούρα του υπερήρωα επιτάσσει την υπερνίκηση των όποιων δυσχερειών. Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι ήρωες υποφέρουν πολύ από τη μοίρα κι από την αδικία, προτού οπλιστούν με τις σούπερ δυνάμεις τους και εξελιχθούν στη λαμπερή τους παρουσία. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά γοητευτικό για τη σύγχρονη κοινωνία, όπου τα ιδανικά και τα πιστεύω κλονίζονται καθημερινά και βρίσκονται σε συνεχή κρίση.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες όπου καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τον κάθε υπερήρωα, βλέποντάς τους στα πιο επιτυχημένα φιλμ όλων των εποχών, η ελπίδα και το όνειρο ζωντανεύουν μπροστά μας και ίσως μας δίνουν ακόμη μια αφορμή να συνεχίσουμε να περιμένουμε κάποιον να φανεί… μέχρι να γίνουμε εμείς οι υπερήρωες της ζωής μας, συνειδητοποιώντας ότι δεν χρειαζόμαστε τίποτε περισσότερο από αυτό!

 

 

Φωτογραφία: play.google.com