Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας -ως επί το πλείστον νεαρά άτομα- αποφασίζουν να διακόψουν την κατανάλωση κρέατος.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας -ως επί το πλείστον νεαρά άτομα- αποφασίζουν να διακόψουν την κατανάλωση κρέατος και να γίνουν χορτοφάγοι (vegetarians). Κάποιοι μάλιστα, οι πιο “σκληροπυρηνικοί” και αυστηρά χορτοφάγοι (vegans), αποκλείουν από τη διατροφή τους ακόμα και τα παράγωγά του, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα αυτά επικαλούνται λόγους ιδεολογικούς ή ηθικούς, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή για λόγους υγείας, επηρεασμένοι από διάφορες επιστημονικές έρευνες, που συνδέουν την κατανάλωση κρέατος με συγκεκριμένες ασθένειες.

Στον αντίποδα, οι “πολέμιοι” της χορτοφαγίας επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ακόμη διατροφική μόδα της εποχής και πως η επιλογή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και επικίνδυνη. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η απουσία του κρέατος από το διαιτολόγιό μας δημιουργεί σημαντικές ελλείψεις στον οργανισμό μας.

Πού βρίσκεται, όμως, η αλήθεια; Τελικά, η χορτοφαγική διατροφή θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας ή μας χαρίζει ευεξία και μακροημέρευση; Στο παραπάνω ερώτημα απαντά με σαφήνεια ο παθολόγος, Νίκος Γιαννακόπουλος.

Οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο

Ο κ. Γιαννακόπουλος επισημαίνει ότι η χορτοφαγία όχι μόνο δεν κρύβει κινδύνους, αλλά αποτελεί μια διατροφική επιλογή πλήρη και ισορροπημένη. “Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά και στατιστικά ότι υπάρχουν παθήσεις, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά, που είναι συνδεδεμένες με την κατανάλωση κρέατος, κυρίως του κόκκινου“, τονίζει. “Όσοι είναι vegeterians, αποφεύγουν δηλαδή το κρέας, αλλά τρώνε τα παράγωγά του ακολουθούν μια διατροφή εξαιρετικής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αβγό, οι ξηροί καρποί και η σόγια είναι άριστες τροφές και η κατανάλωσή τους διασφαλίζει την καλή μας υγεία. Μελέτες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο“.

Οι ενστάσεις για την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή

“Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις σχετικά με τη vegan διατροφή, συμπληρώνει ο κ. Γιαννακόπουλος. “Εκεί χρειάζεται προσοχή, καθώς προκύπτουν ελλείψεις κυρίως σε:

 • σίδηρο,
 • ασβέστιο,
 • βιταμίνη Β12 και
 • ψευδάργυρο,

απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό, τα οποία χρήζουν αναπλήρωσης για την εύρυθμη λειτουργία του. Στην περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο διατροφής, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον γιατρό του“.

Η επιστήμη απεφάνθη. Η επιλογή, δική σας!

 

 

Φωτογραφία: decidedlynutritious.com

 
 
 
 
 
 
 • Hera Mitropoulou

  Τα φρούτα και τα λαχανικά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν χάσει από 80-100% των θρεπτικών ουσιών τους εξ αιτίας της ερημοποίησης του εδάφους( δεν γίνεται αγρανάπαυση) και των μεθόδων βεβιασμένης καλλιέγειας (φυγορμόνες, φυτοφάρμακα). Επομένως χρειάζονται και συμπληρώματα διατροφής, αρκεί αν είναι φυσικά και όχι χημικά. Αλλά γιατί να στερούμαστε τα ζωικά προιόντα; Δεν είμαστε κατσίκες, ο άνθρωπος είναι παμφάγος από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε στη Γη. Και εδώ που τα λέμε, η διαρκής νηστεία από ζωικά προιόντα δεν αντέχεται. Καταπιέζεσαι.

  • Ε.Μ.

   …ενώ το κρέας δεν είναι επικίνδυνο….λάθος…χειρότερο είναι απο τα λαχανικά….μόνο κρέας δεν τρώει κάποιος….για να μην πω για τις τοξίνες που βγάζει το ζώο πριν και μετά που πεθαίνει…

  • Hera Mitropoulou

   Μας έχουν τρομοκρατήσει με ένα κάρο μύθους. Όπως με αυτόν περί αλκαλικής διατροφής κλπ. Τα νεφρά κάνουν τα ούρα αλκαλικά ή όξινα,αυτά κάνουν τις επεξεργασίες και αποβάλλουν ότι δεν χρειάζεται. Το αίμα είναι πάντα αυτό που είναι. Αν μέσα στις τοσες τρώς και λίγο κρέας (πιό συχνά ψάρι και αυγά) δεν παθαινεις και τιποτα. Καλύτερα τα βιολογικής κτηνοτροφίας και ανώδυνης θανάτωσης αλλά πού να ξέρεις. ;Άλλωστε από αρκινογόνα φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα φυτά καλά πάμε. Είμαι 62 χρονών, τρώγω απ όλα και δεν έχω τίποτα . Ξέρω χορτοφάγο που πέθανε πολύ πιό μικρή από καρκίνο του παγκρέατος. Τζάμπα βασανιζόμαστε. Ένα μέτρο να έχουμε μόνο, και λίγη προσοχή, χωρίς άγχος και ενοχές.Αρκετές μας φορτώνουν, νάχουμε και υτό τώρα;…