Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που θα άλλαζε τον κόσμο, καθώς η εταιρεία του, Tesla Motors, κατασκεύασε και κυκλοφόρησε το ηλεκτροκίνητο, πράσινο αυτοκίνητο Tesla Model S, ενώ η εταιρεία του, SpaceX, ασχολείται με τον σχεδιασμό μιας ανθρώπινης αποικίας στον Άρη.

Η τελευταία δημιουργία του Musk είναι οι μπαταρίες Tesla Energy. Πρόκειται για μπαταρίες λιθίου, οι οποίες φορτίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί η αποθηκευμένη ενέργεια κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι μπαταρίες Tesla Energy χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στις Powerwall, οι οποίες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν σπίτια και στις Powerpack, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες μικρών επιχειρήσεων, αν και για τις δεύτερες δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες.

powerwall-battery-group@2x

Οι μπαταρίες Tesla Energy αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, το οποίο συνεχώς διογκώνεται, εφόσον η ενέργεια προέρχεται κυρίως από την καύση ορυκτών υδρογονανθράκων. Όπως υποστηρίζει ο Musk: «Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο, με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ενέργεια. Μπορεί να ακούγεται τρελό, όμως θέλουμε να αλλάξουμε τις υποδομές ηλεκτροδότησης στοχεύοντας σε έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Επιπλέον, η Tesla Powerwall φιλοδοξεί να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από το οικονομικό κόστος των εταιρειών παραγωγής ρεύματος, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική πηγή ενέργειας. Η τιμή της Powerwall ανέρχεται στις 3.000 δολάρια (περίπου 2.670 ευρώ) και μπορεί να καλύψει το 25% της ενεργειακής κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού.

Παρόλο που το εργοστάσιο παραγωγής των μπαταριών θα αρχίσει να λειτουργεί το 2016, η Tesla Motors δήλωσε ότι τα αποθέματα μέχρι τα μέσα του ίδιου χρόνου έχουν ήδη προπωληθεί. Το δρόμο της Tesla ακολούθησε και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία MercedesBenz, η οποία παρουσίασε και εκείνη οικιακές μπαταρίες, που θα είναι διαθέσιμες προς πώληση στην παγκόσμια αγορά από τον Σεπτέμβριο. 

 

 

Φωτογραφίες: teslamotors.com