Βαρύ πένθος για το θέατρο Τέχνης η απώλεια του σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλου, που πέθανε σήμερα 11 Μαρτίου σε ηλίκια 76 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος της εταιρείας σκηνοθετών, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην  Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομική στην Αθήνα (1957-1962) και Θέατρο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Το 1965 έφυγε για το Παρίσι, όπου δούλεψε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Στη δικτατορία συμμετείχε ενεργά  σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης και  το 1971 συνελήφθη και φυλακίσθηκε.

 Ο σκηνοθέτης

Τελευταία του σκηνοθεσία ήταν το έργο “Ο Δρόμος περνά από μέσα” (2013-2014) του Ιάκωβου Καμπανέλη, με το Γιάννη Φέρτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε σκηνοθετήσει δεκάδες παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονου ρεπερτορίου στο θέατρο.

 Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πολύ γνωστή τηλεοπτική επιτυχία του η «Αστροφεγγιά» στην ΕΡΤ  και για τους νεότερους ο «Αστυνόμος Μπέκας» στον Alpha.

 O ηθοποιός

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

 Ο δάσκαλος

Δίδαξε για πολλά χρόνια στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη σχολή του Κ.Β.Θ.Ε και φυσικά στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης στην οποία ήταν και διευθυντής μέχρι πέρσι.

 Τα αξιώματα

Διετέλεσε Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005)και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2004-2014).

Η αυλαία

Η κηδεία του Διαγόρα Χρονόπουλου θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.