Είναι δύσκολη και πολύβουη πόλη η Αθήνα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες «πράσινες» γωνιές, που μπορεί κανείς να περάσει μερικές ώρες ανεμελιάς και, κυρίως τα παιδιά, να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη εστία πρασίνου (1.200 στρέμματα) της Αθήνας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις, όπως την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη ΜΚΟ «Έδρα», το Πάρκο παρέχει, ως επί το πλείστον, δωρεάν προγράμματα για παιδιά, με κύρια θέματα τις βιολογικές καλλιέργειες, τα αρωματικά βότανα, το νερό, τα πουλιά κ.ά.

Στην ίδια περιοχή, δραστηριοποιείται και η «Γη», μια οργάνωση, που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής περιβαλλοντικής νοημοσύνης από τις μικρές ηλικίες. Η «Γη» υλοποιεί δράσεις, που εξερευνούν τις αλληλεπιδράσεις της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, τον συνάνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, παιδιά όλων των ηλικιών έρχονται σε επαφή με τη φύση, ανακαλύπτουν τον κόσμο των οικόσιτων και άγριων ζώων, τις διατροφικές τους συνήθειες, τους βιοτόπους τους, με παρουσιάσεις σε διακρατικούς πίνακες, κ.ά.

Κάθε Σαββατοκύριακο, όταν και δεν φιλοξενούνται μαθητές σχολείων, στο Πολιτιστικό Πάρκο της Κερατέας πραγματοποιούνται πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις με κάποιο μικρό κόστος συμμετοχής. Τα θέματα, που διαδραματίζονται σε πραγματικές συνθήκες, αφορούν στο περιβάλλον, στην υγεία, στη λαογραφία και στον πολιτισμό.

Το βιωματικό πάρκο Junior Paradise αποτελεί μέρος του Paradise Park, που βρίσκεται στο 12ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Μέσω των εποχιακών θεματικών προγραμμάτων του (σταφύλι-κρασί, ελιά-ελαιόλαδο, διατροφή, ανακύκλωση, μικροί γεωργοί/μελισσοκόμοι, κ.ά.), το βιωματικό πάρκο προσφέρει στα παιδιά γνώσεις για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, πτυχές της οποίας σιγά σιγά χάνονται.

Οι παραπάνω δραστηριότητες προσφέρουν μερικές ώρες δημιουργικής απασχόλησης για μεγάλους αλλά και παιδιά, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες επιλογές εντός και εκτός Αττικής. Βρείτε αυτές που σας ταιριάζουν και αποδράστε!

 

Διαβάστε επίσης στη Unique Life: Βόλτα Στα Ομορφότερα Πάρκα Του Λεκανοπεδίου

 

Φωτογραφία: salon.com