Πολλές αστυνομικές σειρές πραγματεύονται τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους, φρικιαστικά εγκλήματα και απωθητικές εικόνες, που λογικά θα έπρεπε να προκαλούν εφιάλτες. Κι όμως, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και παίζονται για πολλά χρόνια.

Ο ηθοποιός Mandy Patinkin έχει δηλώσει σχετικά με το λόγο της αποχώρησης του από την αστυνομική σειρά Criminal Minds: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα σκότωναν και θα βίαζαν τόσες γυναίκες, κάθε βράδυ, κάθε μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, χρόνο με τον χρόνο».

Και δεν είχε άδικο. Το Criminal Minds, ανήκει στην πολυπληθέστατη κατηγορία των αστυνομικών σειρών, όπως το Νόμος και Τάξη και το CSI, που πραγματεύονται τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους, φρικιαστικά εγκλήματα και απωθητικές εικόνες, που λογικά θα έπρεπε προκαλούν εφιάλτες. Κι όμως, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και παίζονται για πολλά χρόνια.

Έλκεται η ανθρώπινη φύση τόσο πολύ από το έγκλημα και τη διαστροφή;

Οι αστυνομικές σειρές επενδύουν στον ντετέκτιβ που κρύβουμε όλοι μέσα μας, ο οποίος ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές, που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη, ως άλλοι υπερήρωες. Ταυτόχρονα, απευθύνονται στην ανθρώπινη ανάγκη των θεατών να ξορκίσουν το θάνατο, την ώρα που το γυαλί τους κρατάει σε ασφαλή απόσταση.

Επιπλέον, για πολλούς θεατές, δεν είναι οι σκληρές εικόνες αυτές που είναι ελκυστικές, αλλά οι επιστημονικές μέθοδοι, με τις οποίες οι πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν στοιχεία και η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Η εγκληματολογία, ως επιστήμη, ξεδιπλώθηκε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Απόδειξη αποτελεί η ραγδαία αύξηση των υποψήφιων φοιτητών εγκληματολογίας και των πανεπιστημίων, που εντάσσουν την εγκληματολογία στο πρόγραμμα σπουδών τους, την τελευταία δεκαπενταετία.

Πλέον, ακόμα και αυτοί που δεν σπουδάζουν εγκληματολογία, έχουν τόση οικειότητα με τις εξειδικευμένες ορολογίες και τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ένα έγκλημα, που χρειάστηκε να επινοηθεί ένας καινούριος όρος, το “φαινόμενο CSI” (CSI effect).

Το φαινόμενο CSI στα δικαστήρια

Λόγω του φαινομένου CSI, η δουλειά των δικηγόρων και των αστυνομικών έγινε πιο σχολαστική και λεπτομερής, αφού έχει απέναντι ένα μυημένο σώμα ενόρκων και κοινής γνώμης. Ωστόσο, πολλές φορές οι προσδοκίες είναι υπερβολικές. Στην πραγματική ζωή, τα στοιχεία δεν συλλέγονται, ούτε αναλύονται με τόση ευκολία και ταχύτητα, ενώ κάποιες φορές απουσιάζουν τελείως. Ως αποτέλεσμα, πολλές καταδίκες χάνονται, επειδή απουσιάζουν τέτοια επιστημονικά στοιχεία.

Πάντως για τους φανς των αστυνομικών σειρών, το ενδιαφέρον για την εγκληματολογική, ψυχολογική και ανθρώπινη πτυχή των τηλεοπτικών εγκλημάτων παραμένει έντονο. Ίσως να έχει σχέση με την ανάγκη μας να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, ακόμα και αν είναι εγκληματική. Το έχετε σκεφτεί ποτέ έτσι;

 

 

Πηγές: independent.co.uk, forensicpsychologist.blogspot.gr

Φωτογραφία: shemarmoore.com (σειρά Criminal minds)