Ξεχνάτε ονόματα; Χάνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα; Εμφανίζετε δυσκολίες στην έκφραση σας; Θυμάστε καλύτερα το απώτερο παρά το κοντινό παρελθόν; Δυσκολεύεστε να οργανώσετε την καθημερινότητά σας (π.χ. μαγείρεμα, προσανατολισμός, οδήγηση κ.ά.); Αυτές είναι μερικές κρίσιμες ερωτήσεις, με τις οποίες μπορεί να διαπιστωθούν τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα της νόσου Alzheimer.

Κατά κύριο λόγο, οι αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι γενετικοί. Πρόσφατες μελέτες, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος O έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους, που τους προστατεύει από τη νόσο, σε σχέση με όσους ανήκουν στις υπόλοιπες ομάδες αίματος2. Εντούτοις, υπάρχουν και παράγοντες που (περισσότερο) καθυστερούν ή/και (λιγότερο) αποτρέπουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου, όπως το διάβασμα, η γυμναστική, οι κοινωνικές δραστηριότητες μέχρι και η υγιεινή διατροφή3. 

Οι αριθμοί σοκάρουν. Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από άνοια1. Από αυτούς, πάνω από 7 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και 200.000 Έλληνες. Η ταινία Still Alice (2014), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Lisa Genova, παρουσιάζει τις συνέπειες, που επιφέρει η νόσος Alzheimer στη ζωή της πρωταγωνίστριας (Julian Moore, Oscar Ά Γυναικείου Ρόλου) και της οικογένειάς της. 

Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσε κανείς αν ένα αγαπημένο του πρόσωπο τον ρωτούσε ξαφνικά «έχεις παρατηρήσει και εσύ ότι τώρα τελευταία ξεχνάω;» ή «θα φτάσω σε σημείο να μη θυμάμαι το όνομα σου, να μην ξέρω ποιοι είναι αυτοί που αγαπώ, και να μην μπορώ να αυτοεξυπηρετούμαι;». Πώς μπορείς να προστατεύσεις τον άνθρωπο σου από μια μη αναστρέψιμη νόσο, που επιφυλάσσει στον ασθενή έναν επίπονο και άνισο αγώνα;

Δεν υπάρχει κατηγορηματική απάντηση. Αν κάποιος πρέπει να μάθει ή όχι ότι πάσχει από τη νόσο Alzheimer εξαρτάται από την προσωπικότητα του. Ο ασθενής μπορεί, λίγο πριν το τέλος, να μη θυμάται, να φέρεται παράλογα και να μην μπορεί να ντυθεί ή να πλυθεί.

Όμως, για σένα ακόμα θα είναι ο μπαμπάς ή η μαμά σου, η γυναίκα ή ο άντρας σου. Θα είναι ο ίδιος άνθρωπος!

 

1 Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες αλλά η πλέον συχνότερη    (60%-70%) είναι η νόσος Alzheimer.

2 DeMarco, M. and Venneri, A., (2015), “‘O’ blood type is associated with larger grey-matter volumes in the cerebellum”, Brain Research Bulletin 116, pp. 1-6.

3 Psaltopoulou, T., Sergentanis, T., Panagiotakos, D., Sergentanis, I., Kosti, R. and Scarmeas, N., (2013), “Mediterranean diet, stroke, cognitive impairment, and depression: A meta‐analysis”, Annals of Neurology 74 (4), pp. 580-591.

Φωτογραφία: alzheimersnewstoday.com