Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Το Τελειότερο Από Άποψη Αισθητικής Και Ακουστικής Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο

Ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Ελλάδα, είναι το φεστιβάλ ΑθηνώνΕπιδαύρου. Το επιβλητικό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Χτίστηκε σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο το Νεότερο (σύμφωνα με τον Παυσανία) και ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό Ασκληπιό. . 

Τα αρχαία χρόνια, εκτός από τα θεατρικά του δρώμενα, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, μια και υπήρχε η πεποίθηση ότι η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων δρούσε ευεργετικά για τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Είναι χωρητικότητας 13.000 θέσεων και χωρισμένο σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Είναι το πιο καλοδιατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο καθώς και το τελειότερο από άποψη αισθητικής και ακουστικής.

Η πρώτη παράσταση έγινε το 1938 με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, ενώ από το 1955 καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός παρουσίασης αρχαίου δράματος, με εξαιρετικές παραστάσεις, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο.

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ξεκινούν στις 3 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 29 Αυγούστου. 

Φέτος, το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, με πολύ αξιόλογες παραγωγές («Ιφιγένεια εν Ταύροις» – 7 & 8 Αυγούστου, «Προμηθέας Δεσμώτης» – 21 & 22 Αυγούστου, «Ορέστης» – 28 & 29 Αυγούστου) και συνεργασίες με παγκόσμια θέατρα, όπως το θέατρο «Νο» της Ιαπωνίας.

Ενημερωθείτε έγκαιρα για το πρόγραμμα της Επιδαύρου, κλείστε τα εισιτήριά σας και απολαύστε μια μοναδική εμπειρία αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη! Καλή διασκέδαση!

 

Φωτογραφία: paratiritis-news.com