ελληνικό πρωινό

Στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με το παρελθόν, το ελληνικό πρωινό αναδεικνύεται και κερδίζει φανατικούς οπαδούς. Ξεχάστε πλέον το Ευρωπαϊκό ή το Αμερικανικό πρωινό! Τώρα πια την καρδιά των επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη κλέβουν οι παραδοσιακές πίτες και τα γλυκά κουταλιού, τα εδέσματα που μαγειρεύονται με τοπικά προϊόντα της ελληνικής γης και ροφήματα της υπαίθρου. Με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το “Greek Breakfast” υλοποιείται με προσοχή στη λεπτομέρεια από το 2010.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να μάθουν όλοι οι επισκέπτες της χώρας μας για τον γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας, μέσα από την ανάδειξη των πιο νόστιμων σπεσιαλιτέ. Ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο ή το κατάλυμα που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και μοναδικής νοστιμιάς. Το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό και κάθε έδεσμα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο!

Η μαγειρική ιστορία της Ελλάδας δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλες χώρες με παραδοσιακά δημοφιλείς τύπους πρωινών. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα ξεχωριστά εδέσματα, που θα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να γευτεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας:

Κρήτη

Στο πληθωρικό νησί της Κρήτης μπορούμε να πιούμε δίκταμο ή μελισσόχορτο, τοπικά αναψυκτικά ή και ρακόμελο. Θα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε μυζηθρόπιτες και καλιτσούνια, κρητικό ντάκο κι απάκι, στάκα και μπουρέκια.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο θα γευτούμε παραδοσιακό ελληνικό πρωινό με μυρωδάτο καφέ στη χόβολη, με συνοδεία της γευστικής κασσόπιτας ή του γιαννιώτικου μπακλαβά και των φανταστικών γλυκών κουταλιού.

Θεσσαλονίκη

Εκτός από το πασίγνωστο κουλούρι Θεσσαλονίκης και την μπουγάτσα, στο τραπέζι υπάρχει ποικιλία τυριών κι αλλαντικών. Βέβαια, το μέλι κατέχει πάντοτε περίοπτη θέση και το ίδιο συμβαίνει με τον τραχανά και τις χυλοπίτες.

Λευκάδα

Τέλος, στα Ιόνια νησιά και συγκεκριμένα στη Λευκάδα θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τσάι του βουνού και λαδοκούλουρα, μέλι θυμαρίσιο και το σαλάμι αέρος τοπικής παραγωγής. Επίσης, αξίζει να γευτείτε παραδοσιακή σαλάτα με φακές Εγκλουβής, γαλατόπιτα και λαδόπιτα, μαντολάτο και παστέλι.

 

 

Πηγές: http://www.greekbreakfast.gr/el/

Φωτογραφία: news.gtp.gr