Οι περισσότεροι οργανώνοντας ένα ταξίδι σκεφτόμαστε μια χώρα και την πρωτεύουσά της και κυρίως αυτά επισκεπτόμαστε. Όμως, υπάρχουν μικρά χωριά και πόλεις, λίγο παρά έξω, που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από σελίδες παραμυθιών. Μέρη με παραμυθένιους πύργους, πέτρινες γέφυρες, κανάλια, ποτάμια και πολύχρωμα σπιτάκια που αξίζει να γνωρίσουμε.

Χάλστατ (Hallstatt), Αυστρία

1 Hallstatt

Το χωριό είναι χτισμένο στην όχθη της ομώνυμης λίμνης, περίπου μια ώρα από το Σάλτσμπουργκ (Salchbourg). Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, μεταξύ των γαλήνιων νερών της λίμνης και του καταπράσινου βουνού, που μοιάζει να βγαίνει από μέσα της. Είναι ένας προορισμός που μένει αξέχαστος.

Κολμάρ (Colmar), Γαλλία

2 ColmarΜία από τις ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας, η Κολμάρ, είναι ένα «στολίδι» με αναγεννησιακά και παλιά παραδοσιακά κτίρια, που βρίσκονται χτισμένα στις όχθες των καναλιών του ποταμού Λάουχ (Lauch) . Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών, οι πλακόστρωτοι  πεζόδρομοι πλάι στο κανάλι και η αύρα της πόλης αυτής, δημιουργούν ένα γοητευτικό σκηνικό.

Μπουράνο (Burano) Ιταλία

3 burano-veniceΤο Μπουράνο είναι ένα μικρό νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Μόλις 40’ από τη Βενετία, με ένα βαπορέτο, ο ταξιδιώτης θα αντικρίσει μια πόλη όπου κυριαρχεί το χρώμα. Όλα τα σπίτια του νησιού έχουν διαφορετικό χρώμα, τα οποία, αντικατοπτρίζονται στα κανάλια και χαρίζουν στο Μπουράνο μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Ιβουάρ (Yvoire) Γαλλία

4 Yvoire-Rhône-AlpesΒρίσκεται στις ακτές της λίμνης της Γενεύης, ακριβώς πλάι στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία. Πρόκειται για ένα χωριό, που θυμίζει «λιλιπούτειο παράδεισο» με τα χιλιάδες λουλούδια, που το διακοσμούν. Τα τελευταία είκοσι χρόνια συγκαταλέγεται στα ομορφότερα χωριά της Γαλλίας.

Τσέσκυ Κρούμλοβ (Český Krumlov) Τσεχία

5 gymji.czCesky-Krumlov

Το πιο όμορφο χωριό της Τσεχίας, που όποιος το επισκεφτεί καταλαβαίνει πως πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο. Υπέροχα κτίρια, πύργοι, ατελείωτα δάση και μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Με το κάστρο και τον ποταμό Βιτάβα (Vltava) να τυλίγεται γύρω του, θα μπορούσε να πει κανείς πως θυμίζει ένα “παραμυθένιο νησί”.

Χίτχοουρν (Giethoorn) Ολλανδία

Giethoorn

Μία μικρή πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας, που σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείτε. Όλες οι μεταφορές γίνονται από το νερό στα πολλά κανάλια του χωριού και αυτή είναι και η «μαγεία» του. Αποκαλείται και «Βενετία της Ολλανδίας». Όχι άδικα, όπως θα δείτε.